Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Hon blir Mexikos första kvinnliga president

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-06-03

En glad Claudia Sheinbaum på valvakan natten till måndagen.

– Jag blir Mexikos första kvinnliga president!

Det konstaterar Claudia Sheinbaum inför jublande anhängare i Mexico City efter söndagens val.

Hon ska nu försöka utvidga sitt framgångsrika recept mot gängvåldet från huvudstaden Mexico City till hela landet.

Men det dödliga våldet har också präglat valet.

Sheinbaum fick runt 60 procent av rösterna, medan den närmaste utmanaren Xóchitl Gálvez fick nöja sig med drygt 25 procent, meddelar valmyndigheten INE.

I segertalet på valvakan säger Sheinbaum att både Gálvez och den tredje kandidaten i valet, Jorge Álvarez Máynez, ringt upp och erkänt sig besegrade.

Hon snuddar i sitt tal även vid valets kanske största fråga, det knarkrelaterade gängvåld som präglat landet i många år.

– Vi har visat att Mexiko är ett demokratiskt land som håller fredliga val.

Många dödade

Det är dock en sanning med modifikation – i valrörelsen har attacker mot bland annat kampanjmöten lett till att över 25 lokala och regionala politiker, och många medarbetare till dem, dödats.

Men det styrande partier Morena lyckas alltså förvalta dels den folklighet som den nuvarande presidenten Andrés Manuel López Obrador – känd som ”Amlo” – satsat på, dels Sheinbaums år som borgmästare i huvudstaden.

Sheinbaum har gjort klart att hon vill fortsätta på samma linje som ”Amlo”, som satsat på sociala åtgärder för att ta itu med roten till problemet. Strategin har kallats ”kramar, inte kulor”, och dömts ut som för snäll av Gálvez och övrig högeropposition.

Får inte väljas om

Men även om framgångarna inte är så tydliga på nationell nivå har Sheinbaum klart positiv statistik med lägre våldsnivåer med sig från sina år som borgmästare. Hon ledde huvudstaden, som med förstäder har runt 20 miljoner invånare, från 2018 fram till valprocessens början förra året.

Hennes säkerhetsstrategi fokuserar bland annat på ungdomssatsningar, en stärkt poliskår, samt ett mer effektivt samarbete mellan rättsväsendet och andra myndigheter för att förhindra brott – snarare än de hårdare militära nypor som högern tidigare använt.

”Amlo” är också populär, men i Mexiko får presidenter inte ställa upp för omval.