Samir vann mot staten - får skadestånd 35 år efter felaktiga domen
Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-07-01
Samir nekades skadestånd trots att han blev oskyldigt dömd för mord.
Men nu ger Svea hovrätt honom rätt.
– Äntligen har de lyssnat, säger Samir tårögd med domen i handen.
Samir Sabri var oskyldig till att ha mördat sin styvmamma i Tensta 1986. Han pressades av sin pappa att ta på sig mordet och hittade sedan på att han hört röster. 15 år gammal blev han inlåst, bland annat på mentalsjukhus, sammanlagt nära två år.
Han frikändes 30 år senare efter en granskning i Aftonbladets grävpodd #fallet som blottlagt en rad brister i utredningen och hittat nya bevis.
I samband med frikännandet 2017 begärde han också skadestånd som alla felaktigt frihetsberövade har rätt till. Men JK sa nej och hänvisade till det råder en preskriptionstid på tio år.
Lagen tolkades som att hans fall blev preskriberat redan 20 år innan han fick den frikännande domen.
JK ansåg också att hans första erkännande, som han sedan tog tillbaka, var ytterligare skäl till avslag.
Stämde staten
Organisationen Centrum för rättvisa, ansåg att bedömningen av Samirs ärende var absurd och principiellt viktigt, och hjälpte honom att stämma staten.
I första instans blev det en halv seger där tingsrätten ansåg att preskriptionstiden skulle börja räknas först då Samir hade en reell möjlighet att begära ersättning - den dag då han fick den friande domen. Däremot ansåg tingsrätten att han skulle nekas skadestånd för att han först tog på sig det mord som pappan egentligen utfört.
Svea hovrätt gör nu en annan bedömning och beaktar att Samir bara var 15 år då det hela utspelade sig.
”En hotfull situation”
Hovrätten skriver i domen som meddelades idag att det är klarlagt att han befunnit sig i en mycket pressad och utsatt situation när han bestämde sig för att erkänna mordet, ett dåd som både han och hans yngre bror blev vittnen till.
Svea hovrätt bedömer sammantaget att Samirs fall inte är ett sådant fall där ersättning ska vägras enligt den bestämmelse som JK och tingsrätten hänvisat till.
Samir och juristerna hade begärt 3 miljoner. JK hade enligt sina beräkningsmallar kommit fram till 1,2 miljoner och den summan tilldömer Svea Hovrätt nu Samir.
”Äntligen har någon lyssnat”
För Samir, som idag jobbar för att utsatta människor ska komma tillbaka i samhället, kommer domen om skadeståndet som ett slutligt erkännande av att staten gjort fel.
– Äntligen har de lyssnat, sa han direkt då domen meddelades idag.
Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, säger att domen är en glädjande framgång men att den sannolikt kommer att prövas i Högsta Domstolen.