Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Spionanklagad 46-åring misstänks för kopplingar till iransk attentatsserie

Publicerad 2019-10-12

46-åringen greps av Säpo och har nu suttit spionanklagad i häkte i över sju månader.

Enligt nya uppgifter kopplas mannen till en iransk attentatsserie som spänner över flera europeiska länder – där han ska ha kartlagt människor som lever under dödshot.

– Nederländsk och svensk underrättelsetjänst har sagt att jag är i allvarlig fara. De visade mig bilder av mitt hus och vår tv-studio, säger en nederländsk tv-journalist som lever med polisbeskydd.

Den 46-årige mannen häktades den 1 mars misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. Då hade Säpo spanat på mannen ”en längre tid”, enligt vad man uppgav i ett pressmeddelande.

– Syftet är att gå främmande makt tillhanda, sa åklagaren och förundersökningsledaren Hans-Jörgen Hanström om brottsmisstankarna efter häktningen.

Senare publicerade flera medier uppgifter om att mannen arbetat för Iran och spionerat på exiliranier från minoritetsgruppen Ahwazi och då framför allt personer med kopplingar till den oppositionella gruppen ASMLA, Arab Struggle movement for the Liberation of Ahwaz.

Verksam som journalist

Den 46-årige mannen kom enligt Skatteverket till Sverige från Iran för ungefär tio år sedan och förvärvade svenskt medborgarskap för några år sedan. Han har under de senaste åren varit verksam som journalist för en arabisk-språkig nätsajt med säte i Sverige.

Enligt nya uppgifter från det nederländska public service-bolaget VPRO ska spionaget mannen misstänks för ha kopplingar till en iransk attentatsserie som nu utreds i flera europeiska länder.

Attentaten och attentatsförsöken har riktat sig mot exiliranier tillhörande minoritetsgruppen ahwazierna och har uppmärksammats stort under de senaste åren:

I november 2017 sköts grundaren av ASMLA Ahmad Mola Nissi ihjäl utanför sitt hem i nederländska Haag. Efter det mordet slängde skytten ifrån sig sin ljuddämpade pistol och flydde i en svart BMW men fortfarande är ingen gripen. Till samma mordserie kopplas mordet på den iranske dissidenten Ali Motamed i i Nederländerna december 2015.

Den 28 september 2018 slog dansk säkerhetspolis till mot en fastighet på ön Själland. Under operationen stängdes Öresundsbron av. Senare uppgav danska myndigheter att man i ärendet stoppat attentatsplaner från iransk underrättelsetjänst mot en ASMLA-ledare i Danmark. I samma ärendet greps en norsk man i Göteborg den 21 oktober, misstänkt för flyktingspionage och förberedelse till mord, som senare utlämnades till Danmark.

Besökte tv-station

En konsekvens av dåden är att EU i januari införde sanktioner mot den iranska underrättelsetjänsten i januari i år.

VPRO har varit i kontakt med flera ahwaziska aktivister i Nederländerna som lever under polisbeskydd. En man berättar att han gått under jorden tillsammans med sin familj sedan han fått uppgifter om att han och en svensk ahwazisk aktivist fanns uppsatta på en dödslista.

En annan av de hotade personerna är en framstående oppositionell tv-journalist i Nederländerna som den svensk-iranske spionanklagade mannen ska ha kartlagt. 46-åringen ska bland annat ha besökt den aktuella tv-stationen när den öppnade samt varit hemma hos tv-ankaret.

Visade bilder

Eftersom den 46-årige svensk-iraniern berättade att han var kritisk till regimen i Iran kände journalisterna i Nederländerna först ingen oro under hans besök. Men när de såg en bild på Twitter där 46-åringen poserade i ett område i Iran som är stenhårt kontrollerat av regimen slog de larm till säkerhetstjänsten.

Någon månad senare greps 46-åringen i Sverige – och tv-ankaret sattes under polisbeskydd och tilldelades ett personlarm.

Bland 46-åringens tillhörigheter hade nämligen detaljerade fotografier av tv-ankarets hem hittats, bland annat över in- och utgångar, enligt VPRO.

– Nederländsk och svensk underrättelsetjänst har sagt att jag är i allvarlig fara. De visade mig bilder av mitt hus och vår tv-studio. Den som var ute efter mig skulle veta exakt var ingångarna och utgångarna är, säger tv-ankaret till VPRO, om fotona som 46-åringen ska ha tagit.

Mannen väntas åtalas i slutet av månaden och enligt de senaste uppgifterna till domstolen misstänks brotten ha skett från april 2015 till november 2018. Det är oklart om de nederländska kopplingarna ingår i det svenska åtalet men den nederländska åklagarmyndigheten uppger för VPRO att man informerats om och följer den svenska utredningen.

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Nekar till brott

Den svenska förundersökningsledaren och åklagaren Hans-Jörgen Hanström vill inte säga något om utredningen eller kopplingarna till Nederländerna, innan åtal är väckt.

– Jag lämnar inga kommentarer, säger han.

Åtalet beskrivs i handlingar som skickats in till tingsrätten av mannens advokat som ”delvis av mycket komplex natur” samt att det är av ”mycket speciell karaktär”. Totalt uppges förundersökningen omfatta 1700 sidor. Dessutom finns ett sidomaterial bestående av hemlig telefonavlyssning under ett flertal månader 2018 samt sms- och Whatsapp-konversationer, ett material som beskrivs som ”extremt omfattande”.

46-åringens advokat Hanna Lindblom är belagd med yppandeförbud och vill inte säga mer än att klientens inställning varit den samma sedan han greps och häktades.

– Han nekar till brott, säger hon.