Viktor Banke är Aftonbladets rättsexpert
Publicerad 2018-01-29
Han varvar poetiska betraktelser om slipsar med pedagogiska förklaringar av rättsfall på Twitter.
Nu blir advokaten Viktor Banke Aftonbladets rättsexpert under den juridiska processen mot Rakhmat Akilov, misstänkt för dådet på Drottninggatan.
– Jag älskar forum där juridik och populärkultur möts, säger han.
I morgon väcks åtal mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, efter lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017.
För Bankes del blir det ännu en möjlighet att göra juridiken förståelig för läsarna och tittarna på Skandinaviens största tidning.
– Det är en hedervärd och utmanande uppgift att få skriva om juridik på en så stor plattform. Det är tydligt att inrikespolitiken har ett starkt fokus på rättssamhället just nu, så det ser jag fram emot att beskriva inifrån.
Jobbar som brottmålsadvokat
Hans titel är brottmålsadvokat. Det innebär att han dagligen företräder antingen någon som är misstänkt för, eller någon som varit utsatt för, brott. Väldigt ofta i en rättssal, eller i ett polishus någonstans i Sverige. Vardagsbetraktelserna från Sveriges olika hörn är återkommande på Bankes Twitterkonto.
Det är försenade tåg, gatuköksmat, och nästan poetiska betraktelser av detaljer, som slipsval.
Vilket är ditt favoritpolishus?
– Jag älskar polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Det rymmer så många olika delar av polisen. Norrmalms polisstation, gränspolisen, Nationella operativa avdelningen, det är en salig blandning. Och så hänger det i sin tur samman med häktet och Stockholms tingsrätt.
Målet: Göra juridiken begriplig
På sitt Twitterkonto varvar Viktor Banke också pedagogiska förklaringar och kommentarer till aktuella rättsfall.
– Målet är att göra juridiken begriplig. Att göra enskilda ärenden levande. Jag älskar forum där juridik och populärkultur möts.
Han berättar att han märkt att allt fler domstolar börjat skriva varsamma och förklarande domar i mål som tenderar att bli mediala, och lyfter domen i det uppmärksammade målet om en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja som exempel.
Finns det någon fara med det?
– Nej, det kan jag inte se, det är jättebra att folk förstår resonemanget. Men det kan finnas en fara i när en dom blir politiserad och utlöser starka reaktioner snarare än konstruktiv debatt. Engagemanget visar att mycket av den inrikespolitiska debatten har sitt fokus kring brott och straff, men också andra aktuella ämnen som utanförskap, integration och jämställdhet.
Aktiv i migrationsdebatten
Det var kring ett sådant aktuellt ämne, migration, som Viktor Banke blev mer välkänd för den stora massan. Han var aktiv i migrationsdebatten 2015, och skrev bland annat en debattartikel i Aftonbladet om att Sverige kunde ta ett större ansvar för de flyktingar som söker sig till Europa.
Han skrev också boken Andrum, om flyktingars väg till Sverige och deras möten med svenska myndigheter.
Och så fick han och fästmön ytterligare ett barn.
Och så blev han delägare i en advokatbyrå.
Hur har den tiden format dig?
– Det hände lite mycket på kort tid, ja. Men egentligen handlar det om samma sak som nu, att jag vill stå upp för individens rättssäkerhet, mänskliggöra de som berörs och göra lagstiftningen begriplig.
Försvarar rättssamhället
Finns det något du absolut inte kommer att skriva om?
– Det har jag svårt att se. Det är som att fråga om det finns någon jag inte kan försvara. Jag försvarar rättssamhället.
Du väjer inte för någonting?
– Nej, jag älskar det här arbetet. Det är det roligaste som finns.
Biträdande redaktionschef Maria Trägårdh, ansvarig för kolumnisterna:
– Med sin erfarenhet som brottmålsadvokat kommer Viktor Banke att bidra med kunskaper och perspektiv i bevakningen av rättsprocessen mot Rakhmat Akilov och göra den mer begriplig för våra läsare och tittare. Aftonbladet kommer självklart att ha den bästa bevakningen av den största rättsprocessen just nu.