Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lars Ohly lydde Gudrun Schyman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-09

Kvinnor och barn missgynnas av regeringens politik, enligt Lars Ohly (V) som i sitt sommartal i Gnesta ägnade mycket tid åt jämställdheten – ett område som inte blottar några stora konflikter inom det rödgröna samarbetet.

Tidigare i somras gick Vänsterpartiets förra partiledare Gudrun Schyman ut och anklagade partiet för att ha tappat sin trovärdighet i de feministiska frågorna.

Kanske har efterträdaren Lars Ohly begrundat kritiken under semestern. Eller kanske valde han bara att fokusera på ett område där oenigheterna inom det rödgröna samarbetet är lindriga. När han på söndagen sommartalade i ett stekande hett Gnesta centrum var i alla fall feminismen och den orättvisa borgerliga politiken ett bärande tema.

Ökande klyftor

Sedan Alliansen tog över 2006 har de årliga inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökat med drygt 12 800 kronor, påpekade Lars Ohly för de drygt hundra åhörarna som samlats på torget.

– Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att skillnaderna mellan kvinnor och män ökar om man sänker skatter mest för män och försämrar försäkringar som kvinnor utnyttjar mest. Det borde även Maud Olofsson förstå, sade Lars Ohly och drog ner en av talets längsta applåder.

Vänsterpartiet är visserligen allra mest feministiskt, slog Lars Ohly fast efter sitt tal, men de tre rödgröna partierna drar åt exakt samma håll.

– Frågan är snarare om hur fort man kan göra något och vad som är rätt åtgärder. Men den diskussionen räds jag inte att ta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Lars Ohly till TT.

TT: Till skillnad från diskussionerna om till exempel vinstdrivande friskolor eller svenska trupper i Afghanistan där ni har helt olika åsikter?

– Jag räds inte dem heller, men det är klart att Afghanistan och privatskolor är svårare att hantera.

Vill ta hem soldater

I sitt inledande utrikespolitiska svep begärde Lars Ohly inte bara att Sverige ska kalla hem sina soldater från Afghanistan, utan kallade Israel för skurkregim och efterlyste sanktioner mot Iran.

– Men den typ av sanktioner som riktar sig mot iranska studenters möjligheter att studera kärnfysik i Sverige är inte rätt väg att gå. Ett mycket bättre sätt att protestera hade varit att avstå från att skicka den svenska ambassadören till presidentinstallationen och visa att vi inte accepterar riggade val, sade Lars Ohly.

TT