Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Gäller ommålning mellan fönster som inne- eller utearbete? Varför gäller avdrag för altan, men inte stensättning?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-23

Frågor och svar om nya ROT-avdraget

Moderator säger: Hej och välkomna till chattet. Nu börjar vi.

Hyresgästen säger: Hej Pia! Jag är hyresgäst i allmännyttan och har en lägenhet med stora renoveringsbehov som värden inte vill göra. Kan också jag utnyttja rotavdraget?
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, det är bara den som äger ett småhus eller bostadsrätt som har rätt till skattereduktion för ROT-arbeten så tyvärr kan du inte få någon skattereduktion.

kicki säger: Hej! Jag bor i ett bostadsrättsradhus. Har hört att man får dra av för invändig målning av fönster, men inte utvändig. Hur är det med målning mellan rutorna?
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, jag det kan man ju undra, lagstiftaren har sagt att det bara är ommålning av insidan som ger rätt till skattereduktion. Mellan fönster får väl ses som insidan av fönstret.

Lars-G säger: Hur ska jag kolla att de inte redan tagit ut sina 100 000 det första halvåret?
Pia Blank Thörnroos säger: Det finns inte någon möjlighet att kolla om en person har tagit ut full skattereduktion under första halvåret 2009. För hantverkarens del ska det inte spela någon roll. Det är kunden som i så fall får kvarskatt.

Lars-G säger: Hur gör jag om det är flera delägare på en sommarstuga som ska målas? Ska jag skicka en faktura till varje delägare.
Pia Blank Thörnroos säger: Du behöver inte skicka en faktura till var och en av delägarna. Det räcker med en faktura där alla delägare är namngivna.

Anonym säger: Stämmer det att jag inte kan få tillbaka för det arbete som en hantverkare utfört hos mig då jag betalat dem hela summan för både materiel och arbete? Måste de verkligen dra av halva arbetskraftskostnaden i samband med betalningen? Kan jag ej skicka in kvittot i efterhand?
Pia Blank Thörnroos säger: Om arbetet görs innan den 30 juni i år kan ska du själv ansöka om skattereduktion. Den 1 juli införs fakturamodellen som innebär att du bara ska betala halva arbetskostnaden till hantveraren och att hantverkaren sedan får vända sig till Skatteverket för att få ut resterande del.

Lars-G säger: Hur gör jag om jag skickar väg min faktura till ett faktureringsbolag?
Pia Blank Thörnroos säger: När fakturamodellen börjar gälla den 1 juli så blir det en del problem för dem som skickar sina fakturor till factoringbolag eftersom det bara är den som utfört arbetet som kan ansöka om pengar från Skatteverket. Det betyder att du måste få en uppgift från factoringbolaget om att kunden har betalt sin del av räkningen innan du kan ansöka om betalning från Skatteverket.

Melmac säger: Varför får man göra ROT-avdrag när man ska göra om sin altan/terass, men inte om man vill lägga om stensättningen på framsidan av huset vid ingången. Det hör ju också till huset och ligger på tomten. Detta kan ju också vara en terrass/altan.
Pia Blank Thörnroos säger: Lagstiftaren har varit tydlig och sagt att det bara är markarbeten för avlopp, el, vatten, värme och elektronik samt dränering som ger rätt till skattereduktion. Jag vet inte varför de har valt den avgränsningen.

Anita Nilsson säger: Har stuga i Norge. Måste jag anlita svenska hantverkare för att kunna utnyttja ROT-avdraget vid ombyggnation samt vid grävning för bredband?
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, Förutsatt att du är obegränsat skattskyldig i Sverige kan du får skattereduktion för arbete som utförs på ditt hus i Norge. Du behöver inte anlita en svensk företagare men du måste be den norske företagaren att han ger dig ett intyg från skattemyndigheten I Norge att han inte har några skatteskulder i Norge för att du ska kunna få skattereduktion.

steine säger: Hej! Jag har märkt i grannskapet att det är de mest välbeställda som lyxrenoverar. Har det inte varit bättre samhällsekonomi om rot avdraget enbart gällt energibesparande åtgärder och då även hyresbeståndet?
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, i propositionen Skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder skriver regeringen att det huvudsakliga syftet med förslaget är att minska svartarbete och öka arbetsutbudet. Vad som är bäst är en fråga för politikerna.

Anna säger: Hej! Vi bor i ett nybyggt hus(-08), som behöver målas. Dessutom skall vi anlägga hela trädgården - inklusive altanbygge. Enligt de nya reglerna ska ju ROT-avdraget endast gälla hus som är äldre än 5år som jag förstått det. Men nu har jag fått höra att om arbetet utförs innan 30/6 och betalas innan dess, så gäller de gamla reglerna, och vi skulle således kunna dra nytta av ROT-avdraget - stämmer det? Tacksam för svar!
Pia Blank Thörnroos säger: Du kan få skattereduktion för om- och tillbyggnad som utförs och betalas före den 1 juli 2009. Du kan inte få skattereduktion för anläggning av trädgård. Däremot kan du få skattereduktion för altanbygge om altanen är en tillbyggnad till huset. Efter den första juli får man inte skattereduktion för arbeten på nybyggda hus som är fem år eller yngre.

kaisa säger: Hej Pia! Ifall jag köper en värmepump från ett företag i Finland kan jag då använda mig av rotavdraget för arbetskostnaden. Den som utför arbetet är anställd av företaget jag har planer att köpa den av. Tacksam för svar!
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, du kan få skattereduktion för arbetet men företaget du anlitar bör ha F-skattsedel.

Hanna säger: Hej Pia, jag tänker anlita ett polskt företag för mina reparationer. Hur ligger det till med rotavdraget? Företaget är registrerat i hemlandet och redovisar skatter där. Fråga nr 2: Det är jag som äger fastigheten, kan min sambo göra motsvarande avdrag?
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, om jobbet görs 1 juli eller senare i år måste företaget ha F-skattsedel för att du ska kunna få skatteavdrag. Det är inte några problem för ett utländskt företag att få F-skattsedel i Sverige. Om arbetet görs innan den 1 juli så finns det en möjlighet att få skattereduktion även om den utländska företagaren inte har F-skattsedel men då måste du istället be honom om ett intyg från skattemyndigheten i Polen som visar att han inte har skatteskulder i Polen så det enklaste är om den utländsk företagaren har F-skattsedel. Det är bara den som äger småhuset som har rätt till skattereduktion.

Riina säger: Gäller Rot avdraget för mig som bor i en oäkta förening?
Pia Blank Thörnroos säger: Ja även den som äger en bostadsrätt i en "oäkta" förening kan få skattereduktion för ROT-arbeten.

Knickedicken säger: Hur mkt tror ni svartjobben kommer att minska nu?
Pia Blank Thörnroos säger: Hej, eftersom man får halva arbetskostnaden i rabatt på skatten så kommer efterfrågan på vita tjänster att öka. Regeringen räknar med att skattereduktionen för ROT-arbeten ska uppgå till 3,5 miljarder dvs. 7 miljarder i "vita" intäkter för företagen.

FRIDA säger: Hej! Varför kan man inte ha båda modellerna, så att man kan välja. Det här känns lite riskabelt tycker jag.
Pia Blank Thörnroos säger: Det pågår diskussioner om möjligheten att ha två system. Lagstiftaren har varit tydlig och sagt att frn 1 juli gäller fakturamodellen. Det förmodligen att finnas övergångsbestämmelser under andra halvåret 2009 som innebär att kunden själv kan ansöka om skattereduktion i stället för att använda fakturamodellen men vi vet ännu inte riktigt hur dessa regler kommer att utformas.

Knickedicken säger: Jag skulle vilja fixa uppfarten till radhuset. Om jag förstått rätt så får jag inte Rot-avdrag för detta. Varför då?
Pia Blank Thörnroos säger: Lagstiftaren har bestämt sig för att anläggningsarbeten på tomten inte ska ge rätt till skattereduktion. Jag vet inte varför de har valt att utesluta dessa arbeten.

Gun Kvist säger: Borttagning av träd på tomt som är enormt och behöver göras av en expert, berättigar det till rotavdrag?
Pia Blank Thörnroos säger: Nej, trädfällning ger inte rätt till skattereduktion.

petra säger: får man även göra rot-avdrag vid nybyggnad av altan? finns det någon "ålders" gräns på hur gammalt huset måste vara för att få göra avdraget? jag har hört att huset måste vara 5 år, stämmer det?
Pia Blank Thörnroos säger: Ja det stämmer. Från och med 1 juli måste huset vara äldre än 5 år för att du ska kunna få skattereduktion för tillbyggnad. Om arbetet utförs och betalas före den 1 juli kan du få skattereduktion om du gör en tillbyggnad på ett hus som är yngre än 5 år.

pelle säger: har högtryckstvättat en altan till en kund får hon dra av det?
Pia Blank Thörnroos säger: I och med att ROT-arbeten numera räknas till husarbeten så kan man få skattereduktion för högtryckstvätt av altan.

MariaMalmgren.com säger: Ominstallation av el nu 09 nere i källaren som blev var en nyinstallation på 50-talet, sen byggde vi om köket då det var ofunktionellt, en helt ny sida med luckor, skåp. Vitvaror som diskmaskin fanns inte innan. Sen omkaklades hela badrummet av en hantverkare. Allt gjort 07! Har vi någon rätt till rotavdrag?
Pia Blank Thörnroos säger: Du har rätt till ROT-avdrag för de arbeten som utförts fr.o.m. 8 december 2009.

Anders n säger: Varför är inte alla markarbeten avdrags berättigande?
Pia Blank Thörnroos säger: Jag vet inte varför politikerna har bestämt sig för att vissa markarbeten inte ska ingå. Det är möjligt att de anser att anläggningsarbeten i trädgård inte räknas som om-eller tillbyggnad och att de därför inte vill ge skattereduktion för dessa arbeten.

Carina säger: Är det vid deklarationen som man drar av renoveringarn för ROT avdraget? eller ansöker man om det någon annan stans?
Pia Blank Thörnroos säger: För arbeten som utförts under första halvåret 2009 ska ansökan göras på en särskild blankett som finns på Skatteverkets hemsida. Sista ansökningsdag är 3 maj 2010.

Målarn säger: Hur vet jag som hantverkare att kunden har rätt till bidraget?
Pia Blank Thörnroos säger: Som hantverkare är det svårt att gardera sig fullt ut vad gäller kundens rätt till skattereduktion. Det du kan göra är att be kunden visa ett intyg från Skatteverket hur stor del av skattereduktionen som han utnyttjat under året och du kan även ringa till oss och kontrollera om han äger den fastighet där jobbet gjorts.

Rolf säger: Kan man ladda ner dessa "enkla" regler från Skatteverket?
Pia Blank Thörnroos säger: Det finns en hel del information på vår hemsida. Vi räknar med att Riksdagen fattar beslut om ROT den 13 maj och därefter kommer vi att uppdatera informationen på vår webplats. (En broschyr är färdig i slutet av maj)

Anonym säger: Jag skall anlita ett finskt företag för att installera en värmepump. Kan jag utnyttja rotavdraget för arbetskostnaden?
Pia Blank Thörnroos säger: se frågan ovan

Johan säger: Jag tillsammans med min föredetta sambo äger gemensamt ett fritidshus, där jag numera bor permanent sedan 1,5 år tillbaka. Nu vill jag bygga ut det, får man göra rot avdrag för utbyggnad av fritidshus, är det några speciella krav att man inte bor permanent eller inte?

Pia Blank Thörnroos säger: De krav som finns är att du helt eller delvis äger småhuset samt att du själv nyttjar det för boende. Du behöver inte bo permanent i fritidshuset för att kunna få skattereduktion.

Caroline säger: Vet man med säkerhet att det blir av det här ROT avdraget?
Pia Blank Thörnroos säger: Ja man kan vara helt säker på att det blir ROT-avdrag. Däremot är det en del detaljfrågor som kvarstår t.ex. om det ska vara övergångsregler när det gäller fakturamodellen.

FRIDA säger: Jag läste någonstans att kunden inte fick kvarskatt utan att om jag inte fick något från skatteverket när jag skickade fakturan så skulle jag gå tillbaka till kunden och kräva betalt.
Pia Blank Thörnroos säger: Om du inte får pengar av Skatteverket på grund av att kunden inte har rätt till reduktion så måste du kräva kunden på resten av pengarna. Om det först vid taxeringen visar sig att kunden inte har rätt till skattereduktion så är det kunden som får kvarskatt och som ska betala tillbaka pengarna till Skatteverket.

kenneth säger: Jag står som 100% ägare till huset och får alltså max 50 000kr i avdrag, hur många procent måste jag skriva över på hustrun för att vi skall kunna utnyttja hennes del.
Pia Blank Thörnroos säger: Det räcker att man äger del av småhusfastighet för att få rätt till skattereduktion. Någon minsta andel finns inte. Äger man del av fastighet så har man rätt till skattereduktion.

Henrik säger: Hej. Vi ska få ett arbete utfört som startar nu i Juni. Kan man dra av ROT-avdraget så länge fakturan har betalningsdatum i Juli, eller gäller det även att arbetet påbörjas och avslutas i juli?
Pia Blank Thörnroos säger: Du har rätt till skattereduktion för ROT arbeten hela året. Problemet i år är att fakturamodellen införs den 1 juli 2009. Det innebär att för alla arbeten som utförs och betalas från den 1 juli 2009 gäller fakturamodellen dvs. kunden betalar halva ersättningen till hantverkaren. För arbeten som utförs före den 1 juli gäller däremot att du själv måste ansöka om skattereduktion. För arbeten som utförs före 1 juli men betalas efter detta datum samt arbeten som betalas före 1 juli men utförs efter detta datum gäller att du själv måste ansöka om skattereduktion.

Carina säger: Är det vid deklarationen som man drar av renoveringarn för ROT avdraget? eller ansöker man om det någon annan stans?
Pia Blank Thörnroos säger: När du ansöker om skattereduktion måste du använda en särskild blankett som finns på Skatteverkets hemsida. Ansökan ska vara inne senast den 3 maj 2010.

ronny säger: Gäller rot-avdraget för föreningsägda fastigheter?
Pia Blank Thörnroos säger: ROT-avdraget gäller bara för privatpersoner som äger småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter.

Christina säger: Vi har precis satt in en braskamin och betalt för arbetet. Hur söker vi rotavdrag?
Pia Blank Thörnroos säger: Du ska ansöka på en särskild blankett som kommer att finnas på Skatteverkets hemsida inom kort. Ansökan ska vara inne senast den 3 maj 2010.

tanja säger: Hej, har haft kontakt med några mindre privata snickare och fått ofert på min planerade utbyggnad av huset har nu upptäck att priset går upp med ca 25% efter 1 juli, det känns nästan som om företagen kommer ta betalt för besväret med all pappersarbete som de måste lägga ner för att få sina pengar från skatteverket. Får de höja priset om vi anlitar dem före 1 juli, men att arbetet drar ut på tiden till efter 1 juli.
Pia Blank Thörnroos säger: Vilket pris en viss tjänst ska ha är en fråga mellan kunden och utföraren och inte någon som Skatteverket kan ha synpunker på. Det är mycket möjligt att det kommer övergångsregler som innebär att du själv kan ansöka om skattereuktion även för andra halvåret 2009 så vänta och se vad som händer nu när RIksdagen beslutar om ROT nu i maj.

HL säger: Vi har påbörjat ett arbete med vårat kök och önskar få det slutfört kan man anlita hjälp med arbete med ROT-avdrag? för att slutföra vårt kök. /HL
Pia Blank Thörnroos säger: Hej HL, du kan anlita hantverkare med F-skattsedel för att avluta byggarbet i ditt kök.

Moderator säger: Vi avslutar chattet nu. Tack alla för alla kloka frågor och Pia Blanks initierade svar!

Björn Morian

Följ ämnen i artikeln