Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Läsarna: Ekonomin viktigaste EU-frågan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-13

Håller du med? Fortsätt rösta om vad unionen bör syssla med på aftonbladet.se

Finanskrisen påverkar EU-opinionen.

En majoritet av Aftonbladets läsare säger att ekonomin är den viktigaste EU-frågan.

– Det är paradoxalt eftersom unionen har svårt att göra något åt den ekonomiska krisen, säger Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

Den Europeiska unionen väcker känslor. I går beskrev vi i flera artiklar hur mycket makt EU faktiskt har över vardagen i Sverige. Många läsare är skeptiska.

”Jag vill att Sverige ska dra sig ut ur EU men fortsätta ha dem som en partner gällande handel osv, som EU var tänkt från början”, skriver signaturen Skauenman, 20.

”Det är fel att vi inte får ha vår nationella politik. Den kommer allt längre från oss människor. Det borde vara omvänt. Politiken blir skrämmande för folk, och folk bryr sig inte när politiken flyttar utomlands”, skriver ”fjuttiz”, 45.

Ekonomi och klimat

Många läsare tycker att EU lägger sig i för mycket. Men på frågan om vad unionen bör ägna sig åt har över 11 000 svarat. Ekonomin toppar listan, följt av klimat och miljö, arbetsmarknad samt brottslighet.

Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, är inte förvånad.

– EU-samarbetet är i grunden ett ekonomiskt samarbete. Det var så unionen såldes in i Sverige. Det skulle bli bättre villkor för företagen och tillgång till en inre marknad, säger Göran von Sydow.

– Sedan är det naturligt att man efterfrågar EU:s aktivitet när den ekonomiska krisen är så påtaglig.

Men frågan är om förväntningarna på EU när det gäller att lösa krisen är för höga. Finansministrarna har visserligen rest i skytteltrafik till Bryssel. Men ändå är det på nationell nivå som krispaketen lagts fram.

Risk för övertro

– Det finns en risk för övertro, säger Göran von Sydow.

– EU har en gemensam penningpolitik, men ingen gemensam finanspolitik. Behöver man satsa pengar för att göra något åt den ekonomiska krisen är det de enskilda länderna som får stå för det.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. I förra valet röstade knappt 38 procent av svenskarna. Enligt den senaste eurobarometern säger nu 41 procent av svenskarna att de tänker rösta. Och efter Aftonbladets artiklar om EU:s inflytande har i alla fall bloggaren ”Anyone” bestämt sig:

”Äntligen har det gått upp för mig att det är där makten ligger. En svensk EU-parlamentariker säger att 'vi har större makt än i riksdagen'. Aha - då förstår jag. Och nu har jag bestämt mig, jag kommer att rösta i EU-valet”.

I dag fortsätter vi att ställa frågan: Vad tycker du att EU ska syssla med? Gå in och rösta på aftonbladet.se.