Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Kapade fartyget försvunnet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-09

Stora Ensos last värd 13 miljoner

till attack med ”polisbåt” Enligt uppgift var piraternas båt märkt ”polis” och männen uppgav att de var poliser på jakt efter narkotika. Händelsen som inträffade utanför Öland rubriceras som kapning. ”Jag har aldrig hört talas om något liknande i Sverige”, säger Ingemar Isaksson vid Rikskriminalen. Illustration: Paul Wallander

Ryska myndigheter har inlett spaningar efter fartyget Arctic Sea, som misstänks ha blivit kapat på Östersjön mellan Öland och Gotland och sedan försvunnit.

Lasten – timmer för 13 miljoner kronor – tillhör Stora Enso.

Mystiken kring det lettiskägda lastfartyget Arctic Sea tätnar.

Den 24 juli påstås fartyget ha kapats mellan Öland och Gotland. Det var då på väg från Jakobstad i Finland till Algeriet lastat med timmer tillhörande skogsbolaget Stora Enso.

Men nu har fartyget försvunnit.

Miljon-last

Fartyget var lastat med timmer värt över 1,3 miljoner euro – omkring 13 miljoner kronor. Varorna tillhör skogsbolaget Stora Enso, uppger den finländska tidningen Helsingin Sanomat på söndagen, enligt nyhetsbyrån FNB.

Stora Enso vet inte vart lasten har tagit vägen.

Skogs- och papperskoncernen har förgäves försökt få information om både det försvunna fartyget och lasten av Viktor Matvejev, vd för bolaget Solchart Management, som är den ansvarige för lasten.

Den sista gången fartyget syntes på radarn var utanför Portugals kust den 29 juli.

Ryssland söker

Fartyget har rysk besättning och Ryssland har gett marinen och säkerhetstjänsten FSB i uppgift att spåra fartyget, enligt FNB.

Arctic Sea föll alltså offer för en påstådd kapning den 24 juli utanför Sveriges kust. Runt tio maskerade och beväpnade män bakband och misshandlade den ryska besättningen innan de tolv timmar senare lämnade platsen i ribbåt.

Det dröjde flera dagar innan händelsen nådde polisen, eftersom besättningen uppgav att de trodde att kaparna var poliser som gjorde en knarkrazzia.

Kaparna ska ha genomsökt skeppet men upges inte ha fått med sig något av värde från fartyget.

Ägarna av Arctic Sea samt bolagen som administrerar fartyget har tigit om alla detaljer kring kapningen.

TT