Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Vi ville ha köket ljust och luftigt"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-13

Lantkök + vedspis + glasveranda + sjöstrand = maximalt mys

Välkommen in i familjen Bergendahl-Ärligs pampiga lantkök där ljuset flödar in.

–?Här har vi gjort verklighet av alla våra inredningsidéer, säger Anna Bergendahl.

Mamma Anna bjuder Hampus och Lina på muffinsfika vid köksbordet i ”glasrummet”.

Alldeles invid vattnet, strax utanför Borås, ligger en stor, härlig disponentvilla från 1928.

Därinne njuter familjen Bergendahl-Ärlig frukostar och trevliga middagar med den vackra sjön precis utanför fönstret. För här har de till sist fått exakt det kök som de alltid har drömt om.

–?Många idéer och tankar hade man samlat på sig under åren, så när vi skulle börja renovera för fem år sedan visste vi precis hur vi ville ha det, berättar Anna.

Genom åren har hon sparat många idéer från tidningar för att få till det där köket som kom att bli något alldeles speciellt. Allt från de stora lösningarna till mindre, som utformningen av fönsterbrädorna, är noga uttänkta. Inget är lämnat åt slumpen.

–?Då blev det lättare när hantverkarna väl kom. Jag kunde visa dem lättare när jag själv hade en klar bild av hur jag ville ha det.

Tanken var att skapa ett stort, lanligt kök i herrgårdsstil som smälte bra ihop med övriga rum i huset. Dessutom skulle det vara praktiskt, rymligt och vackert.

Och rymligt blev det verkligen. I den härliga, tillbyggda glasverandan ställde de sitt stora, generösa matbord. Det är här som de njuter av den underbara utsikten.

Och själva köket är också stort. De gråa och vita färgerna hjälper också till att skapa ett luftigt intryck.

Från glasverandan kan de kliva ut på en stor altan som också är byggd ut mot vattnet. Där sitter de ofta vackra sommarkvällar och njutar till långt inpå småtimmarna.

–?Detaljer jag tycker om i vårt kök är vedspisen och den inmurade kaminen där man kan se den sprakande elden. Den mysstämning och värme som den ger är underbar. Och så älskar jag allt ljus som kommer in från glasverandan, det är så härligt, säger Anna.

Det där med ett hus historia är ju alltid spännande. Det tycker också familjen Bergendahl-Ärlig. Men de blickar inte bara bakåt – utan även framåt.

Under renoveringen skrev familjen nämligen ett brev om sig själva. Tillsammans med en del foton på familjen lade de brevet i ett kuvert som de sedan byggde in i en av kökets väggar.

Kanske att kommande generationer någon gång låter göra om köket än en gång och hittar familjen Bergendahl-Ärligs brev …

Text: Johanna Flyckt och Sofia Wadensjö Karén

Foto: Mari Eriksson

Ännu mer om lantkök m m här:

Följ ämnen i artikeln