Nu laddar de för rekordsommaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-05

Konjunktur och trend pekar åt samma håll - svenska campingar

Här är vinnarna på finanskrisen och jätteraset för svenska kronan.

Svenska campingplatser laddar för en rekordsommar.

Enligt branschbedömare kan bokningarna öka med upp till 40 procent.

– Redan nu är bokningsläget bra. Många fler bokningar än det brukar vara vid den här tiden på året, säger Sonja Sturesson, 62, som driver Sonjas Camping på Öland.

Hon är bara en av de många campingägare som lagt märke till det ökade intresset för att spendera semestern i Sverige.

– Vi tror mycket på den här sommaren. Skälen är dels vad vi hör från campingägarna om att det är ovanligt många som bokar. Dels att vi ser att det går bra för svensk turismnäring i allmänhet och dels att Sverige är ett fantastiskt resmål, säger Lars Isacson, vd för SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Ett annan anledning till att man tror på en toppensommar för campingarna är den svenska kronans ras. Enligt Lars Isacson får man helt enkelt mer för pengarna om man väljer att spendera sommaren i Sverige. Det gäller både för svenskar och för många europeer.

– Kronans värde spelar såklart roll. Det påverkar ju hela svenska turismnäringen positivt. Det känns bra, det blir ju fler jobb, säger Sonja Sturesson på Sonjas Camping.

Optimala förutsättningar

Lars Isacson tror att det kan bli en riktigt bra sommar. Allt pekar på rekord. Uppskattningsvis tror branschorganisationen SCR på en ökning av bokningarna på 30-40 procent.

– På många sätt är förutsättningarna optimala. Blir det fint väder också så kan det bli riktigt, riktigt bra, säger Lars Isacson.

Sonja Sturesson märker av ett ökat intresse från både svenskar och danskar.

- Det är full rulle hela juli. Vi har mest svenska gäster, men även till exempel danskar, tyskar och holländare. Danskarna har ökat, de blir fler nu, säger Sonja Sturesson. Hon har varit i branschen över 40 år.

- Det enda tråkiga är att alla vill komma samtidigt. Det är jättefint här redan nu, solen skiner och det kvittrar i buskarna. Det vore härligt med en bättre för- och eftersäsong också, säger Sonja Sturesson.

”Tror på vädret”

Sture Wretling på Sunnanö Camping har 30 år i branschen på nacken. Han har många fasta gäster som kommer tillbaka år efter år. På frågan om han tror på en bra sommar svarar han enkelt och glatt:

– Jag tror på vädret. Blir det varmt, då blir det riktigt bra.

ANNONS