Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Uppfyllde gudsonens högsta önskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-29

”Jag vet hur mycket det betyder för honom”

Söndagen den 22 februari kliver legendariska AC/DC upp på Globens scen. Tack vare Kristiina Lampinen uppfylls Noels högsta önskan i samma sekund.

– Jag har väntat på detta i så många år, säger Noel.

Biljetterna till AC/DC-konserten i Globen sålde slut på nolltid. Trettonåriga Noel från Finland hoppades med hela sitt hjärta att någon skulle lyckas få tag på biljetter till konserten i Finland. Men det verkade vara omöjligt.

– Det blev många sömnlösa nätter, berättar Kristiina Lampinen, gudmor till Noel. Han kunde inte förstå hur det kunde komma sig att han inte skulle få se AC/DC när de faktiskt äntligen kom till Finland.

Mejlade hela världen

Kristiina Lampinen, från Kalix försökte få tag på biljetter till konserten i Sverige på alla möjliga sätt. Hon berättar att det kändes som att hon mejlade hela världen. I Australien trodde hon att hon fått napp.

– En bekant har varit barnvakt år Malcolm Young, (gitarrist i AC/DC reds.anm) men det var så länge sedan och då visste ju ingen vem han var. Så det gav inget.

Jakten fortsatte.

– Det var helt självklart för mig att jag skulle göra allt för att få tag på biljetter. Jag höll ögon och öron öppna.

Kristiina Lampinen fick nys om att fler biljetter skulle släppas.

– Vi var många som satt framför datorerna då det var dags. Men det hjälpte inte. Jag trodde att det var min sista chans.

Under hela december tävlades konsertbiljetter ut på Aftonbladet.se/bingo. Bland annat fanns AC/DC-biljetter i potten. Genom att spela Bingo, svara på en fråga och skriva en slogan kunde biljetterna bli dina. Kristiina Lampinen tog chansen.

– Jag vet vad det betyder för Noel. För vissa kan det vara svårt att förstå och de undrar varför det är en sådan hysteri. De som inte känner Noel förstår inte hans kärlek till musiken och AC/DC. Vi förstår. Nu känns det härligt! Tänk att ”dreams do come true”!

Största idolerna

Noels pappa har lyssnat på AC/DC länge, så Noel är i princip uppväxt med musiken.

– När jag var fem år såg jag AC/DC och Angus på en konsert-dvd inspelad i Madrid. Den låt jag minns starkast från den konserten är ”Back in black”. Jag antar att det var då jag bestämde mig för att börja spela gitarr.

Vilka var de första AC/DC-låtarna du lärde dig?

– ”Dog eat dog”, ”Shot down in flames”, och ”For those about to rock”.

Den första leksaksgitarren fick han redan då han var två.

Gitarren har sedan dess alltid funnits vid hans sida. Vid alla högtider och släktträffar är det oftast Noel som står för underhållningen.

– Gitarren är alltid med. Likaså den Angusinspirerade kepsen, berättar Kristiina Lampinen.

Vad gör AC/DC så bra?

– De har en unik rytm och attityd när de spelar. Jag fastnade även för de rock’n’roll-baserade riffen och det är som magi när Angus spelar gitarr, säger Noel.

Noel lyssnar även på Rush, ZZ-top, Van Halen, Gary Moore och John Petrucci. Men AC/DC är och kommer säkert alltid vara nummer ett. Han blev så klart överlycklig då han fick beskedet från sin gudmor.

– Jag har höga förväntningar. Jag har väntat på detta i så många år. Jag har sett många av deras konserter på dvd och jag tror att det kommer att bli fantastiskt. Förhoppningsvis kör de en del gamla låtar också.

Musikskola

Sedan sju års ålder går Noel på musikskola. Han kom in som en av de yngsta eleverna på gitarr någonsin.

– På provspelningen trodde lärarna att han skulle spela ”Imse vimse spindel” eller något liknande, berättar Kristiina Lampinen och skrattar. Men så drar han igång AC/DC på gitarren. Klart de blev imponerade.

Om en mindre än en månad står Kristiina Lampinen och Noel i Globen tillsammans med tusentals AC/DC-fans.

– Han kommer att bli musiker. Jag kan inte se honom som något annat, säger Kristiina Lampinen och skrattar.