Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Alla vill bli en vinnare – men priset är högt

Sverige står med Svarte Petter i valutakriget

I krisens spår försöker alla länder att bli en vinnare.

Inte alltid med helt justa medel.

Allt fler varnar för ett öppet valutakrig. Minnen från 30-talet förskräcker.

För att stoppa "kriget" innan det bryter ut på allvar träffas ministrar från världens största och rikaste ekonomier, G-20, i Moskva.

De vill inte se en upprepning av vad som hände på 30-talet då länderna trixade fram och tillbaka för att få ner sin valuta. Följden blev att den totala handeln gick ner och världsekonomin krympte. Ett da capo känns inte avlägset.

Nästan alla världens ekonomier har samma problem just nu. Efterfrågan på hemmaplan är för låg. För att kick-starta sin ekonomi vill de öka exporten. Ju lägre priserna är på de egna varorna desto lättare är de att sälja i utlandet.

Därför slåss nu länder över hela världen om att försvaga sina egna valutor.

Förr i tiden brukade länder devalvera sin valuta när de behövde stärka sin konkurrenskraft. Följden blev sura miner från grannländerna. Numera har man bytt taktik. Nu går sedelpressarna för högtryck vilket försvagar växelkursen.

Pressa ner

På så sätt har euroområdet – där inget enskilt land kan devalvera eftersom man har en gemensam valuta - under senaste åren lyckats pressa ner värdet på euron och öka euroländerna konkurrenskraft.

I Storbritannien faller pundet som en sten. Bank of England har inte devalverat men kombinationen av en usel ekonomi och hårt arbetande sedelpress har fått ner pundet på den lägsta nivån på länge.

För några veckor sedan deklarerade Japans nye premiärminister Shinzo Abe öppet att värdet på yen, Japans valuta, måste ner. Japanska företag klarar helt enkelt inte längre av att konkurrera på världens exportmarknader.

Pengapressen drogs igång och nu har yenen fallit med 10 procent gentemot dollarn och 20 procent gentemot euron. Vilket Japan fått stark kritik för.

Biltillverkare rasar

I USA har de amerikanska biltillverkarna grymtat eftersom japanska bilar nu blir billigare att köpa i USA.

På ytan handlar det om växelkrusen men i verkligheten handlar det om jobb.

Lägre valutakurs innebär fler jobb i det egna landet. Hög kurs att jobben försvinner utomlands.

När Riksbanken i veckan lät bli att sänkan räntan var det inte bara bolånekunder som blev besvikna. Den uteblivna sänkningen gjorde att kronans kurs stärktes ytterligare vilket gör det svårare för svenska exportföretag att sälja utomlands vilket i sin tur skapar färre jobb på hemmaplan.

Sverige gör med andra ord tvärtom jämfört med många andra.

USA har länge anklagat Kina för att manipulera sin valuta. Att medvetet hålla den på en konstlat låg nivå för att kunna sälja mer utomlands. Nu har USA och många av de som tidigare kritiserat Kina gjorts precis samma sak.

Problemet är att valutor bara kan sjunka i jämförelse med andra valutor. Alla kan inte sjunka på en och samma gång.

Så vem mer än Sverige är det som ska sitta där med Svarte Petter?