Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Polisens spår – arg lapp i huset

Publicerad 2012-09-06

Grannen störde sig på ljudnivån – nu erkänner han att han dödat 13-åringen

Bara några veckor före mordet i Täby satte någon upp en lapp i trappuppgången och i porten bredvid.

”Stampa inte i golvet”, stod det bland annat.

– Kanske var det bara slumpen som avgjorde att just den 13-åriga flickan blev mördad, säger en av grannarna.

Lappen sattes upp – och togs ner 1 september dödades den 13-åriga flickan i Täby. Enligt uppgifter så ska hon ha slagits ihjäl med en hammare – för att hon störde.

Den misstänkte 31-årige konstnären har erkänt att han dödat flickan som ­bodde i lägenheten rakt ovanför. Däremot säger han sig inte ha haft uppsåt att mörda henne.

Enligt flera källor har han stört sig på oljud i huset, och i lördags eftermiddag ska oljud ha kommit från flickans lägenhet – där hon var ­ensam hemma.

– När hennes mamma kom hem undrade hon ­varför lägenheten var avspärrad. Hon fick då veta av ­polis på plats vad som hade hänt, säger en källa.

Slog ihjäl henne

Enligt obekräftade uppgifter ska konstnären ha ­slagit ihjäl flickan med ett tillhygge – eventuellt en hammare.

När han sedan höll på att städa undan spåren anlände polisen. 31-åringen hoppade då ut genom ett fönster på tredje våningen och skadade sig svårt.

Polisen har en tydlig bild av händelseförloppet.

Vad gäller motivet utreds nu om det finns något samband mellan dådet och de anonyma lappar som satts upp både i flickans port och i den bredvid. Lapparna kom upp för några veckor sedan, och en av grannarna reagerade.

– Tänk på ljudvolymen, stampa inte i golvet, visa hänsyn mot era grannar, den innebörden var det, säger grannen.

– Tonen var varken hotfull eller otrevlig, men jag tog ner lappen. Om man stör sig på någon är det bättre att prata direkt med den grannen, tycker jag.

Efter samtal med en ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse satte grannen upp lappen igen. En tid ­senare var den borttagen.

”Känns obehagligt”

Grannen tycker att det nu efteråt känns ännu obehagligare med lapparna eftersom det bor flera barnfamiljer i huset.

– Det kanske var flickan som uppfattades som störande just vid det här tillfället. Vid ett annat tillfälle ­hade det kanske varit någon annan.

Grannen har lämnat ­informationen till polisen och eventuellt bidrar den till att ge en tydligare bild av motivet.

Utredningen fortsätter nu med flera förhör och analys av alla fynd från de tekniska undersökningarna. 31-åringen ska genomgå en liten sinnesundersökning.