LO: En fjäder i hatten för Fredrik Reinfeldt

Publicerad 2013-01-23

Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringen hoppas att ”jobbpakten” ska bli ett viktigt medel i kampen mot arbetslösheten och Socialdemokraterna.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är medveten om att det skulle bli en fjäder i hatten för regeringen att göra upp med facket.

– Men det går inte att välja bort att bidra till att tiotusentals ungdomar de kommande åren kan få gå från arbetslöshet till arbete, säger han.

I dag kunde Aftonbladet avslöja den hemliga kohandel som nu pågår om den så kallade jobbpakten mellan regeringen, LO och Svenskt Näringsliv.

Förhandlingar ligger nere

Just nu ligger förhandlingarna nere eftersom fack och arbetsgivare är upptagna med avtalsrörelsen.

Idén om pakten presenterades av statsminister Fredrik Reinfeldt under Almedalsveckan i somras. Den bygger på att unga under 25 år ska komma in på arbetsmarknaden via yrkesintroduktion. De ska jobba och få lön 75 procent av tiden, medan resten ägnas åt utbildning där staten skjuter till pengar till handledarstöd. Regeringens mål är att komma åt problemen med den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige.

Men dessutom, enligt vad Aftonbladet erfar, vill man kunna visa upp en uppgörelse med facket inför nästa års valkamp mot Socialdemokraterna.

En fjäder i hatten

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är medveten om att pakten skulle vara en fjäder i hatten för Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M).

– Men kan jag bidra till att tiotusentals ungdomar de kommande åren får gå från arbetslöshet till arbete, så går det inte att välja bort. En av familjernas största oroshärd är vad barnen ska göra i framtiden, säger han.

Thorwaldsson har drivit frågan om ungdomsarbetslösheten under en längre tid.

– I dag handlar det om 85 000 ungdomar mellan 20-24 år som är öppet arbetslösa. Det som är ännu värre är att 37 000 av dem varit arbetslösa mer än sex månader. Det vi vet från tidigare är att om perioden tidigt i livet utan arbete blir lång, då får vi en stor grupp människor som fastnar i utanförskap. Det är därför jag är så angelägen om att genomföra jobbpakten, säger han.

LO-ordföranden vill inte kommentera förhandlingarna kring jobbpakten mellan de tre parterna.

– Men min absoluta förhoppning är att den ska vara på plats i så god tid så att vi kan dra igång själva arbetet efter sommaren, säger han.

A-kasseavgiften sänks

För att kunna tänka sig att gå med i pakten har LO bland annat krävt att de differentierade avgifterna i a-kassan ska försvinna, vilket regeringen gått med på. Det innebär att alla kommer få betala drygt 100 kronor i avgift och dessutom att Anders Borg går med att slopa en av regeringens mest uppmärksammade reformer.

– Det är ett jätteproblem för oss. Vi tappade 330 000 människor i facket under de första 18 månaderna efter att regeringen införde den höjda avgiften, säger Thorwaldsson.

Enligt honom så var det ett planerat slag mot facket från den då nyvalda borgerliga regeringen.

– När de införde det här hösten 2006 så visste de att effekten skulle bli som den blev. Sedan trodde de att lönekraven skulle minska i de sektorer som har höga avgifter. Men det var ett teoretiskt exempel som blev ett fiasko, säger han.

"Klarar inte full sysselsättning"

Enligt uppgifter till Aftonbladet så har regeringen även önskat att LO och Svenskt Näringsliv ska återuppta förhandlingar om ett nytt huvudavtal – i gengäld ska man inte röra arbetsrätten. Försök till förhandlingar har gjorts förr, men misslyckats. LO-ordföranden ser brister i dagens huvudavtal.

– Det finns brister i dagens Sverige som kanske ett huvudavtal kanske kan vara med och lösa. Vi har 410 000 arbetslösa, något gör att vi inte klarar full sysselsättning. Det har gått helt överstyr med att folk aldrig får fasta anställningar. Det finns många saker som vi skulle kunna diskutera inom ramen för en bättre och modern arbetsrätt. Men det är inte det jobbpakten handlar om.