Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Aftonbladets avslöjanden debatteras i riksdagen

Publicerad 2013-01-07

Aftonbladets avslöjande om att pappor som mördat sitt barns mamma ofta får behålla vårdnaden har skakat om Sverige.

Nu ska frågan om en eventuell lagändring diskuteras i riksdagen.

– Med utgångspunkt från barnet måste man verkligen se över det här och göra förändringar, säger Agneta Luttropp (MP), ledamot i socialutskottet.

Agneta Luttropp (MP), ledamot i socialutskottet.

De senaste dagarna har Aftonbladet berättat om de 179 barn som under 2000-talet blev kvar när deras mammor dödades.

Det har avslöjats allvarliga brister om hur barn tvingats ha kontakt med den pappa som dödat deras mamma, om barn som tvingats flytta mellan familjehem och om barn som tvingats vänta i flera år på att få hjälp av en psykolog.

Dessutom avslöjade Aftonbladet att papporna ofta får behålla vårdnaden över det barn vars mamma de har dödat. Inte mindre än fyra av tio barn har fortfarande sin pappa som vårdnadshavare. Det innebär att han får bestämma vilken skola barnet ska gå i och om barnet ska få gå till psykolog. Vårdnadsfrågan når nämligen bara domstol om socialnämnden i kommunen väljer det, vilket inte alltid görs.

Stort genomslag för serien

Artikelserien "Dödade kvinnor – och barnen som blev kvar" har fått stort genomslag och många kräver nu lagändringar för att skydda barnen. Aftonbladets avslöjanden har nu lett till att frågan ska diskuteras i riksdagens kammare inom kort.

Helena Luttropp, Miljöpartiets ledamot i socialutskottet, har lämnat in en interpellation till barn- och äldreminister Maria Larsson (KD). I den kräver hon att ministern ser över lagstiftningen så att det blir en automatisk och direkt prövning av vårdnaden för barnet när en förälder mördat den andra. Dessutom kräver hon att ministern ska se till att Barnkonventionen till fullo följs i Sverige så att barnets bästa sätts i fokus.

– När jag läste artiklarna blev jag förvånad över att det kan se ut så här. Vem som i dag får vårdnaden beror på vad socialnämnden gör. Det beror på vart barnet bor, om de bor i en liten eller stor kommun och vilken kompetens den kommunen har. Det kan inte vara ett lotteri för barnen, deras rätt ska finnas var de än bor.

MP-politikern menar att en pappa som dödat sin partner inte borde ha vårdnaden över barnet.

– En pappa som har mördat mamman ska inte ha ensam vårdnad över ett barn, om det inte har skett i nödvärn. Dessutom sitter han i fängelse under många år och ska då självklart inte ha rätt att bestämma om barnet får gå till psykolog eller i vilken skola barnet ska gå.

”Måste se över det här”

Efter att Luttropp har fått ett skriftligt svar från Maria Larsson på sin interpellation så kommer hon att få möjlighet att ta upp frågan i riksdagens kammare.

– Med utgångspunkt från barnet måste man verkligen se över det här och göra förändringar. Det handlar om 179 barns liv, som kanske skulle kunna få en helt annan vändning om vi utgick från barnen mer än ifrån föräldrarätten. Föräldrar kan missbruka sin föräldrarätt och då tycker jag inte att de ska få vara föräldrar längre, säger hon.

Agneta Luttropp hoppas att Maria Larsson ska vara beredd att se över lagen.

– Reagerat har hon säkert gjort men sedan är ju nästa steg att agera. Är hon inte beredd att se över lagen kommer jag att skriva en motion i frågan.

Exakt när frågan tas upp i kammaren är ännu inte bestämt.