Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mördade sin syster – får fyra år

Publicerad 2013-05-07

Maria, 19, mördades med över hundra kniv- och saxhugg i sin lägenhet i Landskrona i april i fjol.

Hennes lillebror dömdes till åtta års fängelse för hedersmordet.

Men i dag ändrades straffet i hovrätten – till fyra års sluten ungdomsvård.

Hovrätten finner att bevisningen för att brodern är mördaren är mycket övertygande. Precis som tingsrätten slår man också fast att motivet var att återupprätta familjens heder.

Straffvärdet för dådet motsvarar, enligt hovrätten, livstids fängelse. Men eftersom brodern vid mordtillfället ännu inte hade fyllt 17 år anser man att straffvärdet bör sättas ned till sex års fängelse, vilket motsvarar fyra års sluten ungdomsvård.

Föregåtts av planering

Advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde till offrets syster, är nöjd med att hovrätten ännu tydligare än Lunds tingsrätt slår fast hedersmotivet och att mordet föregåtts av viss planering. Hon ser domen som ett tecken på att rättsväsendet är på väg att klarare se den problematik som många ungdomar i Sverige lever med.

– Så jag är extra nöjd med tanke på alla dem som faktiskt utsätts för hedersbrott, säger hon.

”På gränsen till tjänstefel”

I domen skriver hovrätten att gärningen tydligt är en reaktion på den 19-åriga kvinnans "sätt att leva och önskan att själv bestämma över sitt liv". Rätten pekar även på att brodern tidigare hotat sin syster och menar att han haft en beredskap att begå mordet när ett lämpligt tillfälle dök upp.

Massi Fritz är hård i sitt omdöme om att varken polisen eller kammaråklagare Magnus Larsson i utredningen kunnat slå fast något hedersmotiv.

– Det är på gränsen till tjänstefel, säger hon.

”Barn ska inte sitta i fängelse”

Den dömdes försvarsadvokat, Urban Jansson, ser hovrättsdomen både som framgång och besvikelse.

– Besvikelse förstås eftersom min klient ju förnekar gärningen, men ändå blir dömd. Vi har inte nått fram när det gäller bevisvärderingen, säger Jansson.

Han tycker däremot att det är bra att det fängelsestraff som tingsrätten dömt ut av hovrätten omvandlas till sluten ungdomsvård.

– Jag är glad över att man slår fast att barn inte ska sitta i fängelse.