Maria hedersmördades av sin bror – i dag dömdes han till åtta år

Publicerad 2013-01-29

19-åriga Maria mördades med 107 knivhugg av sin egen bror.

Motivet: att återupprätta hennes familjs heder.

I dag dömdes den 17-årige brodern till åtta års fängelse.

19-åriga Maria levde ett liv som hennes familj inte kunde acceptera.

Efter att ha gifts bort mot sin vilja till en man i Irak lyckades hon fly tillbaka till Sverige.

Där skapade hon sig ett eget liv i Landskrona och började engagera sig i en förening som hjälper kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld.

Rädd och hotad

Mordet på henne, den 23 april i fjol, var enligt tingsrätten i Lund ett hedersmord.

Marias sätt att leva, i en egen lägenhet med svenska vänner, var att gå direkt emot hennes familjs normer.

I domen som föll i dag står det: "Maria tog avstånd från hederskulturen och ville själv få lov bestämma över vilket liv hon skulle leva. Det liv som hon levde var sådant som för vilken ung svensk kvinna som helst."

Maria berättade för vänner innan sin död att hon var rädd för sin familj och kände sig hotad av dem på grund av de val hon gjort.

Hennes bror hotade henne och kallade henne för "hora".

– I en bandad intervju som tidigare gjorts med Maria berättar hon själv om hur illa hon behandlats av sin mamma och Marias syster har berättat hur Maria misshandlats i hemmet, sa målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz under rättegången.

Knivskador på händerna

Att Marias 17 år gamle bror är den som mördade henne har tingsrätten redan slagit fast.

Man har inte kunnat bevisa att någon annan i familjen varit inblandad i mordet men i domen står att 17-åringen hade tät kontakt med sin och Marias pappa i Irak innan mordet och att det var pappan som bestämt att Maria inte fick ha någon pojkvän.

Bevisningen i målet har kallats massiv.

Brodern, som vid tiden för mordet var 16 år, greps utanför huset strax före midnatt på mordkvällen. Hans kläder var dränkta av blod och han hade knivskador på händerna.

Den tekniska utredningen visaratt hans fingeravtryck fanns på mordvapnet och att det enbart var hans fotspår utanför dörren.

Bilder av det ena mordvapnet visar hur sådan kraft använts vid dödandet att knivbladet böjt sig.

Maskerad man

Maria träffades av 107 hugg i framför allt huvudet, halsen, bålen och ryggen. Mördaren använde två knivar och en frisörsax.

Flera av huggen var direkt dödande.

– Maria har utsatts för ett extremt omfattande, besinningslöst våld. Hon har utsatts för dödsångest och ett utdraget lidande, sa åklagare Magnus Larsson den sista rättegångsdagen.

Flera vänner till Maria som vittnade under rättegången berättade även att Maria uttryckt rädsla för den yngre brodern som försökte kontrollera henne och tvinga henne att leva efter familjens normer.

En ex-pojkvän till Maria berättade under rättegången hur brodern hotade honom och misshandlade honom för att få honom att göra slut med systern.

Brodern själv har nekat till brott och sagt att en maskerad man kom in i Marias lägenhet och mördade henne – en berättelse han hållit fast vid sedan mordet men som rätten inte tror på.

Motsvarande livstid

I dag dömdes han till åtta års fängelse för mord, det straff som åklagaren yrkat på.

Mordet är enligt tingsrätten "bland de allvarligaste fallen av mord som kan förekomma" och straffvärdet för dådet bestäms därför till livstid. Men eftersom brodern endast var 16 år när mordet begicks döms han till åtta års fängelse.