Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Implantaten läcker – kliniken vägrar bekosta nya

Publicerad 2013-06-14

Alexandra Karlsson, 25, har fått silikonknölar i brösten av sina läckande PIP-implantat. Hon oroar sig inte bara för sin egen hälsa, utan även för dotterns Junis, i dag 2 år (bilden togs i december). Nu rekommenderar Läkemedelsverket alla kvinnor att ta ut sina PIP-implantat.

Alexandra Karlssons PIP-implantat läcker, men kliniken vägrar bekosta nya.

Hon överväger nu att tillsammans med andra drabbade kvinnor stämma klinikerna.

– Jag vet inte varför inga lagar gäller här, säger hon.

För sex år sedan förstorade Alexandra Karlsson, 25, i Eskilstuna brösten. Kirurgen rekommenderade PIP-implantat.

– Läkaren slängde dem i väggen och sa "De här kommer aldrig att gå sönder. De är de säkraste och bästa du kan ha". Jag fick livstidsgaranti på dem, säger hon.

Inflammationer och knölar

Brösten fick snart "konstig form" och Alexandra fick flera silikonknölar i brösten och inflammationer i lymfkörtlarna i armhålan - vanliga biverkningar av läckande PIP-implantat.

Efter Läkemedelsverkets nya rekommendation vill hon operera ut dem. Kliniken gör det kostnadsfritt, i lokalbedövning - men betalar inte nya implantat. Enligt Alexandra skulle nya kosta henne 23 000 kronor.

Bara sålt en operation

Kosmetisk bröstkirurgi faller under Konsumentköplagen.

– Men min klinik har sagt klart och tydligt att de inte sålt en produkt, utan bara en operation. Det är helt sinnessjukt eftersom de stått och sagt att implantaten inte kan gå sönder. Nu kommer de undan med det här. Vem är det som ska ta ansvaret? säger Alexandra Karlsson.

Tillsammans med andra kvinnor i Facebook-gruppen "PIP bröstimplantat" har hon vänt sig till en advokat.

– Vi vill ha tillbaka pengarna för operationen - 40 000 kronor i mitt fall - och ersättning för sveda och värk. Vi är många som har blivit sjuka, säger hon.