Nu väntar årets värsta trafikhelg

Publicerad 2011-12-21

Full kaos överallt – eller inte?

Ska du resa bort i jul?

Se upp – nu är en av årets värsta trafikhelger här.

Aftonbladet har tagit reda på det du behöver veta för att klara resan.

Olycka utanför Norrköping under onsdagen.

En kort helg gör att de allra flesta julfirare reser på torsdag eller fredag.

– Det är stor risk att det blir mer köer än jular då man är ledig fler dagar, särskilt ut från storstäderna. Det gör att folk blir frustrerade och stressade och då ökar risken för olyckor, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännens riksförbund.

Var tidigt ute

Mest trafik kommer det att vara på fredag, och den som har möjlighet bör åka redan på torsdag.

– Oavsett vilken dag man åker är det bra att göra det väldigt tidigt eller väldigt sent, då är det troligtvis minst trafik. Men man blir tröttare när det är mörkt, så man får vara försiktig, säger Mikael Höög.

De som har möjlighet uppmanas att välja större vägar.

– De är oftast mindre olycksdrabbade än mindre vägar, säger Monica Näslund, informatör på Trafikverket.

Risk för halka

En glad nyhet är att det ser ut att bli bra resväder i slutet av veckan. Mildare väder kommer in över Götaland och Svealand under torsdagen, och plusgrader väntas torsdag kväll och under fredagen. Varmfronten når sydöstra Norrland på fredag.

Det ser inte ut att komma några stora mängder regn eller snö någonstans, men det finns en risk för halka när det milda vädret drar vidare österut. Därefter blir det klarare och kallare väder.

– Har man möjlighet att ge sig i väg på torsdagen har man de bästa förhållandena i Svealand och Norrland. I Götaland är det bättre att åka under fredagen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Läget i trafiken inför julhelgen:
 

Vägarna:

Julhelgen är en av årets värsta i trafiken.

– Det är en av de mest intensiva helgerna, den största delen sker dagen innan julafton, säger Monica Näslund, pressinformatör på Trafikverket.

De mest belastade vägarna i jultrafiken är bland annat E4:an mellan Sundsvall och Norrköping, E22:an mellan Norrköping och Kalmar och vägar mot fjällen.

Inga stora vägarbeten är planerade, men det finns information om läget på vägarna på Trafikverkets hemsida. Där finns också halkprognoser för det närmsta dygnet.

Enligt SMHI:s prognoser väntas ingen omfattande nederbörd under torsdagen eller fredagen.

Störst risk för halka under fredagskvällen och natten i Svealand och Norrland. I Götaland är fredagen den bästa resdagen eftersom det lokalt kan bli halt på vissa vägar under torsdagskvällen och natten mot fredag.

De som har möjlighet uppmanas att välja att åka på större vägar.

– Större vägar är oftast mindre olycksdrabbade än mindre vägar, säger Monica Näslund.

Ska du ge dig ut i trafiken dagarna innan julafton finns det saker att tänka på. Se till att börja i god tid och ha tålamod i trafiken, anpassa hastigheten efter väglaget och se till att ha varma kläder och en skyffel i bilen i fall du skulle bli stående längs vägen.

– Ta god tid på er, kör så lugnt som möjligt och stressa inte, uppmanar Monica Näslund.

Flygen:

Under torsdagen och fredagen är det i stort sett lika många avgångar och resenärer som normalt.

Skillnaden är att resenärerna i större utsträckning är ovana. Generellt sett är runt hälften av passagerarna affärsresenärer, de är vana att resa och har lite bagage. Fler ovana resenärer med mer bagage kan bland annat leda till längre köer.

– Vi ser till att ha ordentligt med terminalvärdar, säger Jan Lindqvist, informationschef för Swedavia Arlanda.

Men se till att vara ute i god tid – och tänk på vad du packar ner i handbagaget innan du går igenom säkerhetskontrollen.

– En blodpudding kan till exempel se ut som sprängdeg säger Jan Lindqvist.

På Swedavia räknar man med att flygtrafiken kommer att fungera bra, vädret inte ser ut att ställa till några problem.

Tågen:

Julhelgen är den största reshelgen för SJ. Omkring 110 000 människor reser med tåg en vanlig dag. Under torsdag och fredag väntas extra många resenärer, runt 250 000 totalt.

– De flesta tåg är väldigt fullbokade, men det går fortfarande att hitta biljetter, säger Thelma Henrysson, pressinformatör på SJ.

Se till att vara ute i god tid innan avgång eftersom ovanligt många människor rör sig på stationerna.

Inga banarbeten ska pågå under julhelgen och SJ räknar med att trafiken kommer att flyta på bra. – Vi hoppas att det kommer att bli sköna resor för de som åker, men det kommer att vara väldigt mycket folk, säger Thelma Henrysson.

Följ ämnen i artikeln