Fick felaktigt dödsbesked på telefon

Publicerad 2012-04-05

"Jag skrek rakt ut"

Ragnhild Ersson, 57, fick ett chockartat dödsbesked på telefon.

Hennes manlige vän låg svårt skadad på Akademiska sjukhuset i Uppsala när hon blev uppringd av en kurator: ”Tråkigt det som hänt, att han avlidit. ”

– Jag blev fruktansvärt chockad och skrek rakt ut, säger Ragnhild.

Det vara bara ett fel med samtalet. Kuratorn hade blandat ihop patienter och ringt till fel anhörig. Ragnhilds manliga vän var inte död.

Ragnhild berättar om det chockerande telefonsamtalet från Akademiska sjukhuset. Hennes manlige vän vårdades där för svåra skador efter en olycka.

– Jag satt på jobbet den här morgonen när kuratorn från akademiska ringde. Hon frågade två gånger om jag var Ragnhild. Sen beklagade hon att han avlidit. När hon hörde min våldsamma reaktion sa hon spontant: ”Har du inte fått höra det?”

Lite senare i samtalet stod det klart att kuratorn ringt till fel anhörig.

Var i chock

– Jag var fortfarande i chock, tog mina cigaretter och rusade ut från mitt arbete och ringde min väninna. Jag gapade och skrek. Det var hemskt, säger Ragnhild.

När hon kom för att hälsa på sin manlige vän på sjukhuset samma dag berättade hon för sköterskorna på avdelningen om chocksamtalet.

En av sköterskorna hämtade en läkare direkt.

– De tog hand om mig på bästa sätt och kallade sen till ett möte med chefskurator, ansvarig läkare för avdelningen och kuratorn som ringt. Även om upplevelsen var chockartad så hyser jag inte agg mot någon i dag. Alla kan göra fel och den aktuella kuratorn har bett om ursäkt hundra gånger.

”Olyckligt misstag”

Filippa Nyberg är chefsläkare på Akademiska sjukhuset:

– Ett väldigt olyckligt misstag. Jag har hört mig för om fallet och förstått att den här kuratorn trodde att hon ringde till en annan person som var informerad om ett dödsfall. Vi ger nämligen aldrig ett dödsbesked till någon per telefon.

– En sammanblandning mellan patienter har skett. Kuratorn har bett om ursäkt och ansvariga läkare har utrett misstaget, säger Nyberg.

ANNONS