Tillväxt i fokus på EU-toppmötet

Publicerad 2012-03-01

EU-ledarna vill lyfta blicken och se framåt.

Under dagens toppmöte i Bryssel kommer tillväxt stå på agendan.

– Toppmötet förflyttar fokus från kortsiktig krishantering till nödvändiga tillväxtreformer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till Dagens Industri.

Inför mötet har Fredrik Reinfeldt och ytterligare tolv EU-ledare skickat brev till ordförande Hermann Van Rumpuy. I brevet pläderar ledarna bland annat för bättre handelsavtal med Kina, Ryssland och USA, rapporterar DI.

"Kommer absolut diskuteras"

Förslagen är enligt statsministern kända sedan tidigare.

– Det som är nytt är att gruppen som har undertecknat har vuxit. Det kommer absolut att diskuteras på toppmötet, säger Reinfeldt till DI.

Det två dagar långa toppmötet är inriktat på tillväxt. Hur ska Europa börja växa igen, hur ska sysselsättningen och utbildningsnivån öka och hur ska man gå vidare efter krisen.

– Det är nu dags för medlemsländerna att börja leverera det som har överenskommits, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso inför mötet, rapporterar TT.

Serbien kandiderar

Samtal om tillväxten behövs. Samtidigt som mötet inleddes kom rapporter om att arbetslösheten i eurozonen nådde 10,7 procent i januari, vilket är de högsta siffrorna sedan 1999 enligt nyhetsbyrån AP.

Utrikesminister Carl Bildt, som inte själv medverkar på mötet, bloggade idag om några av sina synpunkter på toppmötet.

– Den ekonomiska tillväxten skall stå i centrum. Hög tid. Och beslutet om kandidatlandstatus för Serbien kommer att bekräftas. Hög tid även det, skriver han.

Serbien ansökte om medlemskap i EU i december 2009, och under toppmötet förväntas EU-ledarna ge landet kandidatstatus.

Irland vill inte skriva under

Men även om EU-ledarna hoppas på ett toppmöte befriat från krisstämpeln kommer de inte undan.

Tidigt i morgon förväntas ledarna underteckna finanspakten. Sverige kommer skriva under, de enda som ställer sig utanför pakten är Storbritannien och Tjeckien. Tidigare i veckan meddelade Irland, som fått stödpaket av EU och IMF sedan 2010, att man ska låta en folkomröstning avgöra om landet ska skriva under pakten.

Om Irland inte skriver under kommer de inte kunna få hjälp i form av ett stödpaket i framtiden. Pakten kan dock bli av ändå eftersom det krävs tolv medlemsländer för att göra den giltig.

Krisen i Grekland finns inte med på toppmötets dagordning, i stället träffas finansministrarna i eurozonen på ett extrainkallat möte rapporterar TT.