Hollandes försprång långt ifrån säkert

François Hollande, socialisterna.

PARIS. Efter första valomgången är det klar fördel för Francois Hollande.

Men socialistens försprång är långtifrån kassaskåpssäkert.

Se bara vad som hände tidigare hustrun Segolene Royal i förra valets slutspurt.

Fram tills nu har det varit uppvärmning. Nu inleds den verkliga valkampen för att avgöras om två veckor, den 6 maj.

Utfyllnadskandidaterna är bortsopade. Nu är det en kamp man mot man mellan Sarkozy och Hollande.

Inför den andra ger de Hollande en klar ledning med över 55 procent av rösterna.

Dessutom har en sittande president som ställer upp för omval aldrig tidigare kommit tvåa i den första valomgången för att sedan vinna.

Men socialisterna har snubblat på målsnöret flera gånger förr. Trots allt har Frankrike inte haft en socialistisk president sedan Francois Mitterand valdes 1981.

Hur länge sedan är inte det? Då var Ronald Reagan president i USA och Margaret Thatcher premiärminister i Storbritannien.

2002 lyckades socialisten Lionel Jospin inte ens gå vidare till andra omgången trots att opinionsmätningarna tydde på det.

Ratades

Vid valet 2007 hade Francois Hollande blivit ratad som socialisternas presidentkandidat till förmån för sin dåvarande hustru Segolene Royal. Hon var omåttligt populär inför valet och ansågs given som segrare.

Jag följde henne i valrörelsen under några dagar. När hon kom var det som om en rockstjärna intog scenen. Hon hyllades som Frankrikes frälsare. Som en modern Jeanne d´Arc.

Men i TV-debatterna – som drar igång först efter första valomgången – gjorde hon ett blekt intryck. Sarkozy däremot verkade full av kraft och självförtroende.

Försprånget i opinionen försvann. Segolene Royal förlorade klart mot Sarkozy.

Många på vänsterkanten fruktar att mönstret ska återupprepas även i detta val.

Den här gången ligger det Sarkozy i fatet att han redan styrt i fem år och gjort det så dåligt att många fransmän vill bli av med honom. Men när han ställs mot Hollande i TV-debatterna får väljarna en chans att bedöma om de tror att Hollande är mannen att göra ett bättre jobb.

Smeknamnet "skumbananen" ger vi handen att Hollande har små chanser att framstå som mer kraftfull, tuff och självsäker än Sarkozy. Hollande är inte någon karismatisk person, mer av en grå byråkrat.

De som hatar Sarkozy lär inte ändra sig men risken är att de mer tveksamma väljarna tycker Hollande är för vek och trots allt röstar på Sarkozy igen i brist på bättre alternativ.

Lugn stil

I Hollandes vågskål ligger att han med sin lugna, sobra stil har bättre förutsättningar att återupprätta respekten för ämbetet.

En annan viktig faktor blir hur väljarna som röstat på kommunistkandidaten Jean-Luc Melenchon och på högerextremisten Marine Le Pen gör. Melenchon uppmanade redan tidigt under kvällen sina anhängare att rösta på Hollande.

Men högerblocket totalt blev mycket starkare än vad opinionsmätningarna visade.

Det naturliga för Le Pens anhängare är att rösta på Sarkozy men många kommer att strunta i att rösta i den andra valomgången. Det är inte troligt att Marine Le Pen uppmanar sina väljare att stödja Sarkozy. Vilket också gynnar Hollande.

Men Sarkozy kommer åter att prata om tuffa tag mot invandringen för att flirta med Nationella Frontens väljare och försöka vinna över så många som möjligt.

Hollande ligger i vinnarhålet men det återstår en hel upploppssträcka innan han kan korsa mållinjen som etta.