Syriska vapenvilan bruten - efter en dag

Publicerad 2012-04-13

Minst sju människor dödade

Den vapenvila som meddelades i Syrien i går blev kortvarig.

Redan i morse kom rapporter om att syriska armétrupper och rebeller hamnat i strider nära den turkiska gränsen. Minst sju människor har rapporterats dödade av syriska säkerhetsstyrkan under fredagen.

Enligt organisationen Syrian Observatory for Human Rights utspelade sig morgonens häftiga eldstrider i närheten av byn Khirbet el-Joz som ligger på gränsen till Turkiet i nordväst.

En annan organisation, Local Coordination Committees, rapporterade att de syriska trupperna försökte storma en postering med medlemmar från Free Syrian Army.

Turkiska, statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency bekräftade i morse att skottlossning hörts över gränsen vid Khirbet el-Joz.

Den syriska regeringen har vägrat dra tillbaka sin trupper efter det snart ett år långa upproret som lett till 9000 dödsoffer.

"Har inte dragit sig tillbaka"

The Observatory rapporterade att stridsvagnar och andra militära fordon fortfarande i går syntes på gator i städer runt om i landet. Regeringstrupperna ska också ha öppnat eld mot en regeringskritisk demonstration i byn Bardin, en eldstrid som ska ha besvarats och lett till att två soldater dödades.

På fredagsförmiddagen rapporterade aktivisten Mousab Hamdee från Hama att man ännu inte sett mycket av någon vapenvila i Syrien.

– Militära styrkor har inte dragit sig tillbaka, säger Mousab Hamdee till BBC.

Enligt AP berättar aktivister att tusentals demonstrerande syrier har börjat sprida sig längs gatorna som ett första test av vapenvilan.

Demonstrant ihjälskjuten

De syriska styrkorna har stärkt säkerheten vid offentliga platser och moskéer. Aktivisterna säger också att säkerhetsstyrkorna avlossade skott i luften för att skingra demonstranterna som kräver Assads avgång.

En demonstrant ska ha skjutits ihjäl av soldater i staden Hama när oppositionsaktivister försökte samlas på ett torg, uppger en aktivist för AFP och Reuters.

Sammanlagt ska minst sju personer ha dödats av syriska säkerhetsstyrkor under fredagen, uppger aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna för TT.

ANNONS