Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Därför bröt Konyfilmaren ihop

Publicerad 2012-03-18

Han var utmattad och led av vätskebrist. Det är fruns förklaring till att Kony-filmaren Jason Russell naken löpte amok på San Diegos gator.

Hon tillbakavisar också påståenden om drogmissbruk och alkoholproblem.

Dokumentärfilmen om den ugandiske krigsförbrytaren Joseph Kony har gjort succé på internet. Den har också uppmärksammats av flera kändisar som ställt sig bakom kravet på att Kony ska gripas och åtalas. Nu har dock fokus flyttats till mannen bakom filmen.

Naken och skrikande

Det var i torsdags morse som Jason Russell, 33, en av skaparna av dokumentärfilmen om den ugansdiske krigsförbrytare Joseph Kony sprang naken längs San Diegos gator. Han skrek, onanerade och störde trafiken. Flera personer larmade polisen som omhändertog honom och förde honom till en psykiatrisk klinik eftersom han betedde sig konstigt.

Polisen misstänkte påverkan

– Vi bedömde att medicinsk vård var ett bättre val än arrestering, säger en talesman för San Diego-polisen till NBC.

Enligt polisen var Russell troligen påverkad av något vid händelsen, men det tillbakavisades av hans fru Danica Russell i ett skriftligt uttalande.

"(Jason) har aldrig haft ett drogmissbruk eller alkoholproblem och den här episoden orsakades inte av någondera", skriver hon enligt Sky news.

"Extrem utmattning"

I stället menar hon att maken handlingar berodde på det tuffa arbetet med att marknadsföra filmen om Kony.

"han gjorde några irrationella saker som berodde på extrem utmattning och vätskebrist", skriver hon.

Youtubefilmen "Kony 2012" har på en dryg vecka setts av över 80 miljoner människor.