Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hägglund har starkt stöd

Publicerad 2011-11-26

Två tredjedelar av Kristdemokraternas distrikt ger sitt stöd till partiledare Göran Hägglund.

Detta avslöjades av Kristdemokraternas valberedning efter en träff på lördagen med de olika distrikten.

Valberedningen har ännu inget förslag. De måste bestämma sig en månad före rikstinget 28 januari, enligt valberedningens ordförande Cathrine Pålsson-Ahlgren.

Två tredjedelar vill ha Hägglund

Av 26 distrikt har Hägglund fått 18 röster och Mats Odell 5 röster. 148 lokalavdelningar har nominerat Hägglund eller Odell. Två tredjedelar av dem förordar Hägglund och en tredjedel Odell. Övriga har antingen inte bestämt sig eller nominerat andra kandidater.

– Vi vill inte redovisa de övriga som nominerats. Flera av dem har inte fått besked om att de är nominerade, säger Cathrine Pålsson-Ahlgren.

Hägglund ifrågasatt

Totalt vill alltså över en tredjedel av lokalavdelningarna se en annan partiledare än Hägglund. Det är ovanligt att en sittande partiledare har ett så svagt stöd inför ett riksmöte.

– Jag har varit med i politiken länge och tror inte att jag har varit med om något liknande tidigare. Men vi ser det som att det är bra med en öppen process, säger Cathrine Pålsson-Ahlgren.

Nomineringarna är en del i processen i valet av partiledare. Valberedningen tar hänsyn till dem när de i sin tur föreslår vem som ska leda partiet. Det slutgiltiga beslutet tas av partiombuden och partistyrelsen på rikstinget.