Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Omar vädjar till UD om hjälp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

Vägras hjälp att lämna Gaza

Svenske Omar Youssuf Altawil, 32, reste i höstas till Gaza för att gifta sig.

Nu är han fast utan möjlighet att lämna landet.

Han har förgäves försökt att komma i kontakt med konsulatet för att få hjälp att lämna landet.

När Omar reste in i Gaza den 15 oktober var han förväntansfull inför sitt bröllop. Han hade väntat i staden Al-Arish på den egyptiska sidan i tio dagar innan han fick möjlighet att ta sig över gränsen.

I ett flyktingläger nära Rafah strålade han samman med sin fästmö och de gifte sig.

Nu har allt förvandlats till en mardröm. Omar och hans hustru är fast i ett land som står på randen till ett fullskaligt krig.

När Aftonbladet talade med honom på lördagen var det fortfarande timmar kvar innan Israel inledde operation Gjutet bly. Han var då orolig för sitt liv.

– Jag vädjar till de svenska myndigheterna att hjälpa mig. Jag har varit i kontakt med konsulatet i Jerusalem, men de säger att de inget kan göra.

Farligt på egen hand

Stora flyktinggrupper försöker nu att lämna Gaza. Men att ta sig ut på egen hand är förenat med livsfara,även för en svensk medborgare. Israel har stängt gränsen och bara en överenskommelse mellan Sverige och Israel skulle ge honom möjlighet att komma hem.

– Det enda jag önskar är att komma tillbaka till Sverige, mitt hemland.

På söndagen går det inte längre att nå Omar på hans telefon. Stora delar av Gaza är utan ström till följd av striderna.

Nael Touqan är ordförande i Palestinska föreningen i Sverige. Han har varit i kontakt med Omar Youssuf Altawil och förgäves försökt att hjälpa honom. Nu riktar han stark kritik mot svenska UD.

– Jag anser att UD inte tar sitt ansvar och jag kritiserar det svenska konsulatet som inte lyssnar på en vädjan från en svensk medborgare.

20 svenskar i Gaza

När Aftonbladet kontaktar UD meddelar myndigheten att det i stort sett är omöjligt för svenskar att ta sig ut ur Gaza just nu.

– På grund av markoffensiven är läget väligt komplicerat. Vi har väldigt små möjligheter att påverka utresor ur Gaza, säger André Mkandavire vid UD:s presstjänst.

Han säger att UD känner till ett 20-tal svenskar som befinner sig i Gaza. Om de vill lämna landet uppmanar han dem att kontakta generalkonsulatet i Jerusalem, men några garantier kan UD inte lämna.

– Israel genomför koordinerade utresor ur landet via vissa gränskontroller. Då har på förhand namngivna personer möjlighet att passera ut ur Gaza.