”Det här är er seger”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

Hillary Clinton firade nattens valseger.

Hon har varit uträknad gång på gång.

Men när Hillary Clinton i natt höll sitt segertal ville jublet aldrig ta slut.

– Ni lyssnade på vad jag hade att säga och i dag valde ni, sade hon i sitt segertal.

Barack Obama gratulerade sin motkandidat.

Det är ett spännande tankeexperiment att föreställa sig svenska politiker uppträda som de amerikanska presidentkandidaterna. Likt rockstjärnor kliver de upp på scenen och äger en show så välregisserad att den kunde vara tagen ur vilken Spielbergfilm som helst.

Visst, det radas en hel del floskler, men det är onekligen underhållande.

”Ni lyssnade och valde”

Hillary Clinton, med maken och dottern vid sin sida, log sig igenom tre minuters öronbedövande jubel innan hon fick en syl i vädret efter valsegern i natt.

– Det har varit en lång väg och sex veckors stenhård kampanj här i Pennsylvania. Ni lyssnade på mig och i dag valde ni.

Hillary Clinton passade på att framhålla sina rötter i delstaten hon just segrat i .

– Det var här i Pennsylvania min farfar började jobba. Det var här min pappa spelade fotboll och jag önskar att de kunde se mig i dag.

”Er seger”

Clinton vann mycket tack vare väljare i den stora medel- och arbetarklassen i Pennsylvania och var inte sen att ytterligare spä på sin popularitet i de grupperna.

– Det är för er som sliter varje dag för att få det att gå ihop, som jag kommer att sitta i Vita huset. Det här är er seger lika mycket som min.

Precis som så ofta tidigare i sin kampanj poängterade Hillary Clinton även att hon med sin erfarenhet är den som bäst skulle klara av jobbet som världens mäktigaste person.

– Den här kampanjen är tuff, men det är ingenting mot jobbet som väntar i Vita huset.

På CNN:s valvaka fick presidentkandidaten ris och ros för sitt tal, men tyckarna var eniga om hon nu har fått ny luft under vingarna.

– Den här kvinnan tycks ha fler lösningar än USA har problem, konstaterades i studion.

Obama gratulerade

Barack Obama hade redan lämnat Pennsylvania och begett sig till Indiana när han höll sitt tal tidigt på morgonen svensk tid. Det var till synes ingen nedstämd kandidat som talade inför sina väljare efter valförlusten.

Obama har den medvind han behöver och det skapar självsäkerheten att kosta på sig frikostiga gratulationer till motståndaren.

– Jag vill gratulera Hillary Clinton. Hon har gjort en lysande kampanj.

Därefter övergick Obama till att prata om sig själv. Precis som Hillary Clinton riktade han sig till de mindre bemedlade medborgarna.

– Jag är här för alla familjer som oroar sig över att nästa månadslön inte kommer att täcka räkningarna.

– Vi kommer inte bara att vinna det här primärvalet. Vi kommer att vinna i november och vi kommer att förändra USA, avslutade Obama innan den obligatoriska rockmusiken tog vid.