Att handla med människor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-29

I en värld där utbud och efterfrågan styr marknaden och glappet mellan rika och fattiga är enormt, har vi hamnat vid en punkt där en flicka kan köpas för ett halsband. Bianca Leidi, producent för utställningen "Trafficking" på Etnografiska, berättar om den avskyvärda världskommersen.

- Utställningen berättar om den globala människohandeln, med nedslag i elva delar av världen varav Sverige är ett av dem. Den är producerad av Världskulturmuseet i Göteborg, och fokuserar därför på denna del av landet. Syftet var att visa att detta pågår här och nu, att det kan försiggå så pass nära som i din egen trappuppgång. Just det platsspecifika materialet bygger på polisens uppgifter, men vi visar även film, foto och samtidskonst. De viktigaste föremålen tycker jag är de autentiska ting som utställningen innehåller. Dessa kan tyckas banala - ett silverhalsband, ett foto, en keps eller en ryggsäck – men de är speciella för att de har använts i verklig människohandel. Halsbandet kan vara priset som en flicka blev såld för, vilket tar ned fenomenet på en väldigt verklig nivå. Det är just detta som är syftet, att visa att handeln är en del av vår värld.

Människors medvetande höjdes genom Moodyssons "Lilja 4-ever", men hur gör man för att frågan inte ska falla i glömska när surret lägger sig?

- Jag tror att det du gör bidrar till detta, att pressen skriver om frågan. Sedan är det viktigt att alla tar ett ansvar att prata om det med varandra, att diskutera människosyn och vad det innebär, att inte blunda för verkligheten och reagera om man ser något suspekt. Verkligheten ser sådan ut att vi kan resa vart vi vill i dag och vi kan köpa billiga kläder och grejer. Baksidan av detta är att allt kan ses som varor. Kommer man från fattiga delar av världen så är det lätt att dras in i handeln och det måste vi vara medvetna om när vi konsumerar.

Hur ser förhållandet med trafficking ut i just Sverige?

- Sverige är främst ett transit- och destinationsland. Intern trafficking förekommer förmodligen, men i väldigt liten utstäckning. Enligt Rikskriminalpolisens uppfattning beror detta på sexköpslagen som infördes 1999 och som gör det svårt för "säljarna" att etablera sig och marknadsföra sina tjänster.

Det här är ett väldigt tungt ämne, är människor öppna för sanningen?

- Utställningen har varit öppen i två år på Världskulturmuseet, och under den tiden var den museets mest besökta. Min uppfattning är att människor vill veta. Detta understödjs också av de fokusgrupper vi arrangerade medan vi höll på att planera utställningen. Resultatet visade att människor vill se vad som försiggår, och att de absolut inte vill ha någon skönmålad bild. Vi gick på den linjen och det har fungerat. Det är en utställning där folk ibland börjar gråta - en feel bad-utställning. Men jag hoppas och tror att den ändå ger människor hopp att vilja agera mot handeln.

Ger ni något förslag på vad man kan göra själv?

- Vi har samlat länkar på hemsidan till bland annat organisationer som jobbar mot trafficking. I Sverige finns det just inte jättestora möjligheter att arbeta som volontär, men man kan alltid stöjda genom att skänka pengar. Och prata! Prata med varandra, ta reda på fakta och försök se sambanden mellan vårt leverne i rika länder och de fattigas situation. Engagemang och resurser behövs ständigt för att det ska ske en förändring.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-12-23

ANNONS