”Namnpublicering är en komplicerad fråga”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

Aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist om artikelserien "Sexförbrytarna"

Reaktionerna på Aftonbladets artikelserie om sexbrottslingar har varit enorma.

Många läsare tyckte att problematiken kring ämnet hade belysts på ett bra sätt.

Andra menade att fler dömda ska visas upp med namn och bild.

Kalle Jungkvist, aftonbladet.se:s chefredaktör.

– Det här har skapat en enorm debatt. Det är otroligt hur många som har kommenterat artikelserien och mejlat oss. Det är uppenbarligen en fråga som engagerar många och det är roligt att se att man tar problemet på allvar, säger aftonbladet.ses chefredaktör Kalle Jungkvist.

Igår ställde Kalle Jungkvist i sin blogg frågan "Vad är allmänintresse?" Många av aftonbladet.se:s läsare tycker att allmänheten ska ha rätt att veta vilka dessa farliga brottslingar är, så man exempelvis kan skydda sina barn.

Hur ser du på den frågan?

– Det är en oerhört svår fråga och jag är inte nu beredd att ändra ståndpunkt. Vi har ett brett ansvar. Vi ska informera och hjälpa medborgarna att fatta rätt beslut men vi har också andra saker att ta ställning till.

På nätet för evigt

Exempelvis kan vissa av de dömda sexförbrytarna ha egna barn som kommer lida av att det blir allmänt känt att deras pappa dömts för ett skamligt brott.

Dessutom har man ju efter avtjänat straff i juridisk mening sonat sitt brott. Om de då publiceras med namn och bild minskar deras möjligheter att fungera i samhället, inte minst eftersom en publicering på nätet ligger kvar under mycket lång tid, kanske i evighet.

– Debatten kommer fortsätta med våra läsare och Pressens Opinionsnämnd. Det är en komplicerad fråga och det är viktigt att diskussionen inte bara förs mellan Aftonbladet och våra läsare. Vi behöver ha en diskussion mellan olika medier för det här är en fråga som berör hela medievärlden. Jag hoppas att andra utgivare också ger sig in i den här debatten.

Allmänintresse

Läsarna har också uppfattat problematiken i frågan, även om många anser att allmänintresset väger över och att man därför vill få så mycket information som möjligt.

– De har resonerat och försökt värdera de olika aspekterna men en majoritet vill att vi ska publicera namn och bild på återfallsförbrytare som en upplysning till allmänheten.

En del anser att vi skrämmer upp folk med rapporteringen om pedofilerna och sexbrottslingarna. Hur ser du på vår roll i detta?

– Vår uppgift är naturligtvis att publicera det som händer, lika mycket som att sätta in det i ett sammanhang och där kanske vi brister ibland.