Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”De visade varandra respekt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

Eva Lindblad om debatten

Eva Lindblad vill veta hur partiledarnas nytänkande ser ut.

– De pratar mer om vad de har gjort än vad de vill göra.

Eva Lindblad, 50, arbetslös och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

Var det en bra duell?

– Ja, det tycker jag. Båda partiledarna var mer strukturerade och lågmälda. De lyssnade mer på varandra än vad de gjort tidigare.

Om du jämför med den förra duellen mellan Reinfeldt och Sahlin – vilken var den största skillnaden?

– Fler frågor togs upp i duellen och de visade varandra mer respekt.

Du tyckte att Sahlin var bäst förra gången. Har du ändrat dig?

– Det var svårare att avgöra idag var vem som var bäst. Men jag tyckte att Sahlin var bäst eftersom hon kunde ge ett klart besked om att hon inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna och dels för att hon sa att alla kommuner ska ta emot flyktingar och inte bara ett fåtal.

Nu har du följt två partiledardebatter och två dueller mellan Reinfeldt och Sahlin – har det gjort dig klokare på vad regeringsalternativen i Sverige står för?

– Att det är stora skillnader är ju trevligt. Men de pratar mer om vad de har gjort än vad de vill göra. Flera partledare pratare om att nytänkandet behövs, men ingen berättar hur det ska se ut.

Vilken fråga/frågor har du saknat mest?

– Sjuk- och hälsovård har det inte pratats om överhuvudtaget precis som pensionärerna.

Vilken av debatterna/duellerna var bäst? Varför?

– Jag tyckte att partiledardebatten i riksdagen var bäst. Det var väldigt strukturerad och innehöll både skratt och allvar. De kunde bjuda på sig själva samtidigt som debatten innehöll struktur.

Vem av partiledarna skulle du vilja utse till veckans vinnare?

– Det är svårt. Men jag tycker nog ändå att Sahlin vann. Hon säger att hon har mycket erfarenhet, men hon har ju inte varit partiledare särskilt länge.

Vad har varit det bästa med att vara med i läsarpanelen?

– Jag har blivit en erfarenhet rikare, det har varit väldigt roligt och jag har funderat mycket på debatten även efter att den har avslutats.

Hur kommer du att följa svensk politik framöver?

– Jag är en nyfiiken människa och kommer att följa den aktivt. Jag vill veta vad de konkret kommer att förändra och vad nytänkandet kommer att bestå i.

Vilken fråga tror du kommer att avgöra 2010 års val?

– Arbetsmarknaden, det är två ganska spännande år vi har framför oss med tanke på lågkonjunkturen. Arbetsmarknaden kommer att bli lika viktig detta som förra valet, om inte viktigare.