Låt hemmet dofta av julens blommor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Hyacinter, tazetter och julstjärnor – här är Bosse Rappnes bästa tips

FINT I FÖNSTRET Möt advent med doftande blommor. Från vänster på fönsterbrädet: vit julstjärna, krukodlade iskonvaljer, tazetter och Norfolkgran. krukorna står på en rotrismatta och i fönstret hänger en brudorkidé.

Äntligen är det dags för de efterlängtade julblommorna!

Här är de bästa tipsen som får dem att blomma ända till jul.

Tjusigt Såhär fint blev Bosse Rappnes arrangemang. Du kan också göra ett!

Det är inte bara julstjärnor som blommar vackert i advent. Även hyacinter och tazetter hör julen till. De är enkla att sköta och går dessutom att återanvända år från år för den som kan tänka sig att ge dem lite extra omsorg.

Med minimala krav på näring, vatten och ljus sprider hyacinter och tazetter väldoft och färgglad julstämning hemma.

Enkelt och vackert

Med naturmaterial och fantasi kan du själv göra vackra julgrupper som håller form och färg länge. Perfekt att ge bort på glöggkalaset eller ställa i fönstret hemma för att skapa grönskande julkänsla.

Trädgårdsmästaren Bo Rappne, som driver Ulriksdals handelsträdgård utanför Stockholm, ger läsarna sina bästa tips och knep för julens vackraste hyacint- och tazettarrangemang. Enkelt att göra och vackert att se på.

Så gör du ett vackert hyacintarrangemang

1. En multiflora-hyacint har många stänglar och fler blommor än en traditionell hyacint. Den passar bra att använda om man vill göra ett enkelt arrangemang med bara en lök.

2. Fyll en genomskinlig glasskål eller glasvas med mossa och lav i två olika färger. Mossa och lav finns att köpa i din trädgårdshandel. Varva färgerna för att få fram fina effekter.


3. Ta av ytterkrukan från hyacinten och pilla bort löst grus och jord från löken och rottrådarna. Ställ löken i mossan. Staga upp med mer mossa runt kanten så att löken står stadigt.

Juligt med stjärna

Sätt fyra enkelblommande hyacinter i ett grunt fat. Dekorera runt och på lökarna med mossa och lägg en ring av kottar ytterst. En guldfärgad julstjärna blir pricken över i:et i detta enkla, stilrena arrangemang.


OBS! Vattna sparsamt. Alla lökväxter lagrar vätska i löken. Därför behöver du inte vattna särskilt mycket på dina hyacinter, liljekonvaljer och tazetter. Snapsvattna några skvättar varannan dag, det räcker.

Hyacinter i glas

De vackra hyacintglasen har återigen blivit populära och det finns många olika storlekar och varianter att välja på. Hyacinter, amaryllis, tazetter och pärlhyacinter passar utmärkt att ställa i hyacintvas.

Lyft löken ur innerkrukan. Pilla försiktigt bort jord och sand från rottrådarna. Skölj bort det sista med vatten så att löken är helt fri från sand- och gruskorn när du ställer den i vasen.

Bara rottrådarna ska nå vattnet i vasen.

På bilden till höger har Bo valt ett hyacintglas med plats för ett helt gäng hyacinter. Vill du också ha ett sådant?

Gör ett rutnät av kvistar från trädgården, sätt ihop det med tunn ståltråd.

Gör rent lökarna från grusrester och ställ dem i nätet. Anpassa rutorna i nätet ungefär efter lökar­nas storlek, de ska stå ­stadigt då du tryckt ned dem en bit i nätet.

Låt nätet vila mot kanterna av ett glasfat eller en stor tallrik. Häll vatten på botten av vasen men var noga med att vattnet inte når högre än till lökarnas rottrådar. Löken ska inte vara under vatten, då ruttnar den och blomman dör.

Så håller du liv i lökarna

Fint Bullig fetknopp, låga lökväxter och enkelblommande tazett blir vackert tillsammans. Grunda med jord i krukan för att ge näring och stadga.

När blommar löken?

Tazetter och hyacinter finns att köpa hos blomsterhandlare från mitten av november. När hyacintens knopp börjat visa sin färg tar det ungefär tre till fyra dagar innan den står i full blom om du förvarar den inomhus i rumstemperatur och med tillgång till ljus.

Fixa blommor snabbt

Bara några dagar kvar till jul och inga blommor i sikte? Skynda på blomningen genom att ställa dina arrangemang varmt, exempelvis på tv:n eller på ett fönsterbräde nära ett element.

Förläng blomningen

Förvara arrangemangen med hyacinter och tazetter svalt nattetid så står de dubbelt så länge. Har du plats i kylen är det toppen, men ett svalt skafferi fungerar minst lika bra. Så länge det är plusgrader ute även nattetid går det alldeles utmärkt att ställa ut dem på balkongen eller altanen på kvällen.

Blanda flera färger

Julens färg är förvisso rött, men vinter­mörkret blir lättare att uthärda också om det lyses upp av andra kulörer. Blanda rosa och rött, toppa med vitt eller kanske kornblått. Grönt är alltid basen när du jobbar med lökväxter, men det kan ändå vara fint att dekorera ditt arrangemang ytterligare med mer grönska, exempelvis murgröna eller en fetbladsväxt.

Dekorera naturligt

Kottar, vackra grenar och stenar är fina detaljer som passar alldeles utmärkt att dekorera ditt jularrangemang med. Förutom att de är vackra att se på är de miljövänliga och går att återanvända.

Variera högt och lågt

Låt växter med olika höjd samsas i ett arrangemang. Höga enkelblommande tazetter eller hyacinter är mycket vackra som bakgrund till mer lågt växande fetbladsväxter eller kanske en krypande, frodig murgröna.

Återanvänd dina lökar!

Det går utmärkt att spara lökarna och låta de vackra blommorna pryda ditt hem även nästa år.

När lökväxterna har blommat över klipper du av blomstjälkarna, låt bladen vara kvar.

Låt lökarna med blad stå kvar i kruka, förvara dem ljust. Sköt dem som vanliga krukväxter och vattna vid behov.

Genom att låta bladen stå ljust laddas löken med ny energi inför nästa vinterblomning. Så småningom, oftast i mars eller april, vissnar bladen. Löken är ”fulladdad” och du kan ställa undan den svalt och mörkt i kruka. Det går också bra att gräva ned lökarna på ett mörkt och svalt ställe i trädgården över sommaren.

Lökarna behöver en ”köldknäpp” för att åter kunna blomma. Men de ska inte utsättas för minusgrader. Ta därför in dina lökar innan frosten kommer.

Förvara dem svalt och mörkt inomhus tills det är dags att åter driva upp fina julblommor i kruka, glas eller annat arrangemang

Följ ämnen i artikeln