Flera gripanden under natten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-26

Nu bevakas Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis parti av kravallpolis

På tisdagen demonstrerade omkring 100 000 människor mot militärregimen i Burma.

Läget blir allt mer spänt i Burma.

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis parti NLD bevakas av kravallpolis.

Och under natten greps oppositionspolitikern och demokratiförkämpen, Win Naing, i sitt hem i Rangoon.

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis parti NLD bevakas av kravallpolis.

Win Naing ska ha gripits sedan han setts dela ut mat och vatten till buddhistmunkarna som leder protesterna mot militärjuntan i landet, skriver TT.

Enligt ögonvittnen stod på onsdagsmorgonen en lastbil full av poliser ett hundratal meter från Aung San Suu Kyis parti NLD:s högkvarter i Rangoon. Omkring 30 medlemmar av partiet väntade utanför huset, redo att gå med i eventuella nya manifestationer mot militärjuntan, uppger AFP.

Komiker greps

Även Burmas mest kände komiker, Zaganar, greps natten till onsdagen, enligt en av hans vänner. Zagnar har ställt sig bakom munkarnas protester och uppmanat andra burmeser att göra detsamma, skriver AP.

Zaganar har gripits två gånger tidigare och hans uppträdanden är förbjudna på grund av de satiriska skämten om regimen. Även skådespelaren Kyaw Thu och poeten Aung Way ska ha gripits under natten.

Ekonomiska sanktioner

Och nu reagerar omvärlden. På tisdagen offentliggjorde USA:s president George W Bush nya ekonomiska sanktioner mot Burmas militärjunta.

– Amerikaner är rasande på situationen i Burma, sa han till FN:s generalförsamling i New York, skriver AP.

”Försöker sända signaler”

Även EU skärpte tonen mot Burmas ledare. EU hotade på tisdagen Burmas militärregering med hårdare sanktioner om juntan slår ner de växande demokratidemonstrationerna med våld.

– Det vi i första hand gör nu är att vi har försökt att sända så starka, så tydliga, så robusta signaler som möjligt till regimen i Rangoon, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Ekot.

– Det är den enda vägen framåt.

Väljer regimen att ta till våld kommer det att få konsekvenser. Bildt tvivlar dock på att eventuella sanktioner skulle få effekt.

– Den här typen av regimer är rätt isolationistiska. De är brutala, de har suttit där länge, tusentals personer har dödats av dem. Men de borde ju också se sin egen framtid, säger Bildt till Ekot.

I stället tror han att Kinas, Indiens och grannländernas reaktioner får störst betydelse.

– Jag kan bara hoppas att deras budskap går fram i Rangoon med samma tydlighet som våra, säger Bildt till Ekot.

Utegångsförbud i natt

Under natten till onsdagen rådde utegångsförbud i Rangoon och landets näst största stad Mandalay. Militären körde omkring med bilar med högtalare för att uppmana människor att hålla sig inne.

Demonstrationerna mot militärjuntan har växt för varje dag. På tisdagen protesterade uppemot 100 000 människor. Stora grupper av studenter gick också med i leden av demonstranter, bärande på NLD:s röda flaggor med gula påfåglar.