15 000 kameror ger polisen bättre bevis

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

Skånes unika system intresserar London

En knapptryckning på datorn är allt som behövs.

Sen är boven fast.

Med Skånepolisens världsunika kartläggning av övervakningskameror lever brottslingarna farligt.

– Detta är nästa stora grej efter DNA. Tar vi dem inte direkt på första övervakningskameran så är det bara att gå vidare och kolla vad som finns på nästa. Finns det bilder så klarar vi upp brotten, så enkelt är det, säger kommissarie Torbjörn Persson.

Sedan ett par år är han projektledare för Skånepolisens arbete med att kartlägga övervakningskameror i länet.

Butiker och företag har kontaktats

Butiker, banker och företag har kontaktats. De har fått råd om hur och var de ska placera sina kameror och gett sitt samtycke till att polisen får tillgång till bilderna.

– Ta mordet på Södergatan för ett par år sedan. Hade vi haft det här systemet då så hade vi haft identiteten på den misstänkte inom tio minuter, säger Torbjörn Persson.

Just nu har polisen cirka 15 000 kameror i sin databas, på en klickbar karta komplett med koordinater och kontaktuppgifter.

Andra län tar efter

Systemet har testats sedan i mars och om ett par veckor kommer alla länets utredare att ha tillgång till databasen.

– Vi har bara fått positiva reaktioner. Systemet har fört många avstannade utredningar framåt. Det är enormt effektivt, säger Torbjörn Persson.

Flera andra län i Sverige har nu anammat Skånemetoden och håller som bäst på att bygga upp sina egna databaser. Och det är inte bara resten av Sverige som tar efter Skåne.

– Jag var över hos Metropolitan police i London för ett halvår sedan och berättade om vårt arbete och de var mäkta imponerade. De kommer att införa ett liknande system, säger Torbjörn Persson.

ANNONS