Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”De slog oss med knytnävar och batonger”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-26

Oppositionspolitikern Ilja Jasjin berättar för aftonbladet.se om helgens demonstration i Moskva

Oppositionspolitikern Ilja Jasjin greps under en fredlig demonstration i Moskva.

Ilja Jasjin, 23, trotsade förbudet och demonstrerade för demokratin i Ryssland.

Då greps han av polis, misshandlades och fördes bort.

– De slog oss med knytnävar och batonger, säger han till aftonbladet.se.

Ilja Jasjin är ledare för det liberala partiet Jablokos ungdomsförbund. Han är fri nu. Han släpptes i lördags kväll, efter att ha ställts inför domstolen i Moskva, anklagad för att ha brutit mot demonstrationsordningen.

– Jag hade ändå tur, Kasparov fick fem dygn, säger han till aftonbladet.se.

Garri Kasparov, ledaren för oppositionsrörelsen Ett annat Ryssland, dömdes av samma domstol till fem dagars fängelse för att ha brutit mot demonstrationsordningen och för ohörsamhet mot polis.

Bröt förbudet

Helgens protestmarsch i bland annat Moskva var oppositionens sista chans att säga sitt om det parlamentsval som hålls nu på söndag. Ett val som beskrivs som uppgjort i förväg, med få demokratiska inslag.

Lördagens demonstranter hade sökt och fått tillstånd för ett stillastående möte. Men när några av dem, däribland Ilja Jasjin, bröt förbudet och började marschen mot Valkommissionens kontor, grep elittrupperna från inrikesstyrkan OMON in.

– De slog en ring runt oss och började gripa folk. De slog oss med knytnävar och batonger. Sedan fördes vi till en parkeringsplats och sattes i bilar. Under flera timmar kördes vi runt i Moskva. Till slut fördes vi till en lokal domstol, berättar Ilja på telefon från Ryssland.

Han verkar lugn. Att demonstrationen fick ett rättsligt slut var väntat.

Rätt att demonstrera

– De styrande har gjort allt för att stoppa den här marschen. Det har varit långa förhandlingar och till slut fick vi tillstånd för att hålla ett möte, men inget demonstrationståg. Men vi gick inte med på det. Enligt konstitutionen har vi rätt att demonstrera, säger Ilja.

– Vi förstår inte varför oppositionen en lördag inte tillåts att genomföra ett fredligt demonstrationståg i sin egen stad, fortsätter han och ställer några retoriska frågor:

– Varför får företrädarna för Kreml göra det? Varför får Enade Ryssland göra det? Varför får ungdomsorganisationen De våra göra det men aldrig oppositionen?

Hur skulle du beskriva årets valrörelse?

– Jag skulle säga att det är den tuffaste valkampanjen sedan Sovjetunionens fall, säger Ilja och räknar upp en lång rad fall där oppositionen hårdhänt och effektivt har tystats ner.

På väg till staden Nizjnij Novgorod för att delta i en demonstration stoppades han och andra i Jablokos ungdomsförbund av polis.

– Vi hölls arresterade hela natten och släpptes först framåt morgonen. Det är under sådana förhållanden vi får föra valkampanjen. Vi hyser inga illusioner när det gäller valresultatet eftersom det helt enkelt inte handlar om något riktigt val.

Hur går ni i oppositionen vidare nu?

– Jag vet inte. Just nu sitter flera personer gripna. Vi måste skapa oss en bild av vad det är som försiggår.

Valet på söndag är redan förlorat. Nu blickar oppositionen fram mot nästa val, presidentvalet den 2 mars nästa år.

– Vi tror att oppositionen kan ha en chans där på så sätt att vi väntar oss en splittring inom makteliten i Kreml.

Är ni rädda?

– De som är rädda har för länge sedan lämnat landet. Vi som är kvar är inte rädda.

Den senaste opinionsundersökningen från institutet Vtsiom ger Putins parti Enade Ryssland 55,6 procent av de tillfrågades röster inför valet den 2 december. Om mätningen står sig är partiet det enda som klarar sig över 7-procentsspärren in till parlamentets underhus duman.

Fakta: Rysslands politiska system

Följ ämnen i artikeln