Odenbergs sågning av regeringen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Därför avgår han som försvarsminister

Sett i sitt sammanhang är avgående förvarsministern Mikael Odenbergs kritik mot regeringens politik och arbetsmetoder massiv.

– Jag kan omöjligt acceptera att man först säger hur mycket pengar som ska sparas, och först därefter bestämmer vilka uppgifter försvaret ska lösa, sa Odenberg i dag.

Stötestenen är de mellan fyra och fem miljarder som regeringen vill spara på försvarets utgifter utöver de cirka två miljarder kronor som redan är fastslagna besparingar de kommande tre åren.

Försvaret ska spara 350 miljoner kronor nästa år, 620 miljoner 2009 och 980 miljoner 2010. Det är bestämt och något som Odenberg inte säger sig ha några problem med. Problemet är de ytterligare 4-5 miljarder kronor som finns med i finansplanen och som man inte har närmare specificerat vartifrån de ska tas.

De besparingarna vill regeringen driva igenom trots att det inte finns något färdigt förslag om försvarets framtida inriktning.

– Det är fel arbetssätt och något som jag omöjligt kan acceptera.

Besparingarna kommer enligt Mikael Odenbergs bedömning bland annat medföra att:

• vallöftet och löftet från regeringsförklaringen om 2000 svenska soldater i utlandsstjänst omöjligt kan uppfyllas.

• svensk försvarsindustri skadas. Materielutvecklingsprojekt läggs på is och utlovat samarbete med andra länder omöjliggörs.

• Sverige utestängs från ”EU:s kärna” i den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken.