Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Det var inte så här det skulle bli”

Uppdaterad 2015-11-02 | Publicerad 2015-10-29

Familjen Swirkly miste sin fyraåriga dotter Laean i vågorna.

Själva räddades de i sista stund av Gula båtarna.

Nu håller mamma Abeer, lågstadielärare från Raqqa, sin tvåårige son Zaead tätt intill sig.

– Vi var fyra som lämnade Syrien för ett säkrare liv i Europa. Nu är vi bara tre. Det var inte så här det skulle bli. Vår dotter skulle vara med oss, inte dö där ute på havet, säger hon.

Abeer gjorde allt för att rädda sin dotter Laean när båten kolliderade med en klippa och sjönk i vågskummet. Men den eländiga flytvästen hade glidit av flickan redan i båten. Dottern började sjunka så fort alla ramlade i havet.

– Det var så kaotiskt. Jag hittade en svart bilring som jag försökte lägga över Laeans huvud. Men hon gled bara igenom. Jag försökte hålla henne i famnen och huvudet över vattnet men vågorna sköljde över hennes ansikte, säger Abeer och gestikulerar för att visa hur hon gjorde.

– Jag såg att hennes ögon fortfarande rörde sig. Men sedan blev hon alldeles slapp. Laean dog i mina armar i vattnet. Några minuter senare kom kustbevakningen och andra båtar.

”Har förlorat alla våra pengar”

Hon börjar amma den lille sonen som gråter och gnäller otåligt. Han är klädd i grå träningsbyxor och knallblå tröja som det står "New York" på, kläder som outtröttliga volontärer delar ut till flyktingar här i hamnen. Pappa Tarek sitter bredvid och vrider sina händer.

– Vi har förlorat alla våra pengar. Det lilla vi hade kvar efter att först ha betalat smugglare 800 dollar bara för att lämna Daesh i Raqqa och sedan 1 500 dollar per person för båtfärden från Turkiet. Pengarna låg i väskor som försvann i djupet när båten sjönk, säger han.

– Nu vill vi till Sverige. Vi hoppas kunna fortsätta livet där på något sätt.

Flöt på en plywoodskiva

Hans bror Khaled, som var med i gummibåten, vill också ta sig till Sverige. Han lyckades mirakulöst nog klara sig och femårige sonen Roudan genom att flyta på en plywoodskiva. De drev runt i vattnet i flera timmar innan de svenska sjöräddarna i Gula båtarna kom. Då var Roudan djupt nedkyld av det kalla havsvattnet. Men han klarar sig.

– Vi var helt enkelt tvungna att fly Raqqa. Vägen över havet var enda alternativet. I Syrien finns ingen framtid. Vi hoppas att Sverige kan hjälpa oss. Jag har hört att det är ett land som respekterar mänskliga rättigheter, säger Khaled.

Sedan tittar han lite oroligt runt på familjemedlemmarna som sitter här på asfalten i solgasset, och väntar på nästa färja mot Aten. Han vet att det är en lång och besvärlig väg som väntar efter överlevnaden på havsklippan i Egeiska havet. Färden mot säkerhet har bara börjat.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Gunilla von Hall/Svenska Dagbladet

Följ ämnen i artikeln