Obama till världens ledare: Ta ansvar i sociala medier
Uppdaterad 2017-12-28 | Publicerad 2017-12-27
Den tidigare presidenten Barack Obama uppmanar andra ledare att ta ansvar i sociala medier.
I en BBC-intervju med Storbritanniens prins Harry kritiserar han internets ekokammare.
– En av farorna med nätet är att människor kan ha helt olika verkligheter, säger han.
Barack Obama tog upp frågan utan att nämna sin efterträdare, den ständigt twittrande Donald Trump, vid namn.
– Alla i ledarposition måste hitta sätt att återskapa gemensamma utrymme på internet. En av farorna med nätet är att människor kan ha helt olika verkligheter. De kan ha vävt in sig i en kokong av information som bara förstärker deras nuvarande fördomar, säger Obama i intervjun med prins Harry.
Intervjun spelades in i Kanada i september och sändes i BBC Radio 4:s ”Today” på onsdagen. Prinsen är en av flera kända gästredaktörer i programmet under julhelgen.
Donald Trump rör dagligen upp känslor på Twitter – genom att attackera motståndare, ifrågasätta medier och komma med plötsliga politiska utspel. Han får ofta kritik för att glida på sanningen och enbart tala till sina anhängare.
”Ett kraftfullt verktyg”
Barack Obama uttrycker en oro för en framtid där fakta förvrids, desinformation sprids och folk endast lyssnar till det som bekräftar deras åsikter.
– Frågan måste vara hur vi förädlar den här teknologin på ett sätt som släpper fram en mångfald av röster, tillåter olika perspektiv, men utan att det leder till en balkanisering av samhället, säger han till prins Harry.
(Balkanisering är en term som betecknar en uppsplittring av en geografisk region i mindre autonoma och fientliga områden.)
I stället föreslår Barack Obama att diskussionerna på sociala medier blandas upp med möten öga mot öga.
– Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för människor med gemensamma intressen att mötas och komma i kontakt. Men på internet blir allting förenklat och när du träffas ansikte mot ansikte blir det tydligt att det är mer komplicerat än så.
Kände ett lugn
Den förre presidenten säger att han kände ett lugn dagen då han lämnade Vita huset. Mycket arbete låg visserligen ofärdigt. Men han berättar att det är en befrielse att kunna planera dagarna på egen hand igen, sova längre, och umgås mer med hustrun Michelle Obama och resten av familjen.
Barack Obama nämner sjukvårdsreformen – den så kallade Obamacare – som en av hans största bedrifter.
– Vilken enorm välsignelse det är att kunna säga att 20 miljoner amerikaner som tidigare inte hade en sjukvårdsförsäkring har det i dag.