Obama flyr askmolnet

Publicerad 2011-05-24

Lämnade Irland i all hast – i dag kan askan nå Sverige

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

Barack Obama flydde i går Irland. Flygen till USA får ta omvägar.

Allt medan Grimsvötn fortsätter spy ut aska. Och i värsta fall kan utbrottet pågå i veckor.

Barack Obama lämnade i går Irland.

Flygplatsen Keflavik på Island kunde i går kväll öppnas för trafik. Men askan som lämnat Grimsvötn är nu på väg mot övriga Europa.

I går stängdes delar av grönländska flygrummet. Flyg till USA får ta en mer sydlig rutt än i vanliga fall och brittiska luftfartsmyndigheten CAA har gått ut med en varning. Skottland, Irland och norra Storbritannien kan drabbas av askmolnet i dag. Flygbolaget KLM tvingades ställa in sex avgångar, enligt AFP.

Obama i askdramat

Till och med president Obama har hamnat mitt i vulkandramatiken. Enligt schemat skulle han i dag lämna Irland för att fortsätta sin Europavistelse

i England. Men av rädsla för att fastna i ett flygstopp lämnade han och hans följe i all hast Irland i går kväll.

Utbrottet kan också drabba Sverige. Vindar kan föra askmolnet in över Västra Götaland i dag och senare i veckan kan Stockholmsområdet drabbas.

Kan hålla på i veckor

– Det ser ut som att det kommer in över svenskt område under senare delen av tisdagen, men troligtvis med en väldigt låg koncentration, säger Gustav Åström, meteorolog vid SMHI, till TT.

375 flygplatser stängdes och 100 000 flyg ställdes in när Eyjafjallajökull spred aska över Europa för ett år sedan. Oron är därför stor när ytterligare en vulkan på Island sprutar aska kilometervis upp i luften, vilket märks hos flygbolagen.

– Det är en allmän oro. Men det är få som ska åka här och nu som faktiskt drabbas, säger Malin Selander på SAS presstjänst.

Seismologen Reynir Bödvarsson är inte förvånad. Utbrottet från Grimsvötn har man väntat på i några månader och det verkade i går pågå med stadig styrka.

– Det är inte den typen av utbrott som spenderar all sin energi de första timmarna utan det är en ständig kraft i det efter två dygn, säger Bödvarsson.

Han målar upp tre olika scenarier där det värsta som kan ske är att utbrottet fortsätter i oförminskad styrka i veckor, kanske månader. Askan sprids över ett större område och flyg blir inställda.

Är inte explosiv

Ett annat alternativ är att vulkanens aktivitet helt upphör de närmaste dygnen. Men Reynir Bödvarsson vill inte låsa sig vid någon av teorierna i nuläget.

– Det minst troliga är att den håller på i några månader eller att den lägger av på en timme.

ANNONS