Deras offer: pedofiler

Publicerad 2011-04-14

Familjeligan gillrade fällor på nätet – blev rika på utpressning

De lockade till sig pedofiler på nätet – för att pressa dem på pengar.

I dag häktades en pappa, hans två söner och en svärson för grov utpressning.

– Förr kunde de knappt betala räkningarna. Det senaste året har de köpt bilar, resor och husvagnar på löpande band, säger en bekant till familjen.

Från sitt hus i en ort i Mellansverige pressade familjeligan pedofiler på stora summor pengar. Fyra män är nu häktade för grov utpressning.

Chocken har ännu inte lagt sig i den idylliska bruksorten i Mellansverige.

I måndags eftermiddag greps och anhölls fyra män, 21, 27, 33 och 49 år gamla, misstänkta för grov utpressning. Alla tillhör samma familj – en pappa, hans två söner och en ingift svärson.

I dag häktades samtliga för grov utpressning. Svärsonen och den 27-årige sonen förnekar brott. 21-åringen erkänner utpressning och pappan erkänner grov utpressning.

Tvingades betala pengar

Enligt uppgift till Aftonbladet har männen utgett sig för att vara barn på nätet – och sedan hotat att avslöja de män som sökte sexuell kontakt.

– Männen har fått betala stora summor för att inte bli avslöjade som pedofiler, säger en uppgiftslämnare.

Utpressningen ska ha pågått sedan augusti 2009, men det var först sedan en man i Norrköping anmält männen som polisen fick kännedom om verksamheten.

– Det är många på orten som känt till detta, men inte vågat säga något. Det är tydligt att de tjänat en hel del pengar, säger en vän till familjen.

I olika bloggar på nätet berättar familjemedlemmarna öppenhjärtigt om arbetslöshet, depressioner och svårigheter att betala räkningar. Men också om långa resor till Thailand och Spanien. Nya tv-apparater, möbler, bilar, husvagnar och dyra kaffemaskiner.

Med i högerextremt parti

– Det här är vanliga arbetare, familjefäder. Ingen kunde väl tro att de skulle gå så långt. Men visst har man märkt att de plötsligt verkar ha fått väldigt gott om pengar, säger en bekant till familjen.

En av de häktade var i förra valet riksdagskandidat för Svenskarnas parti, ett parti på den extrema högerkanten.

Försvararna till den 49-årige mannen och hans söner vill inte kommentera misstankarna. Den 33-årige ingifte mannen nekar till brott.

”Förnekar misstankarna”

– Han förnekar misstankarna, mer än så vill jag inte säga för tillfället, säger hans advokat Birger Edelberg.

Både polisen och vice chefsåklagaren Mats Näkne är förtegna om fallet.

– Jag vill inte säga något förrän häktningsförhandlingarna har ägt rum, säger Mats Näkne.

Kerstin Nilsson, Josefin Berglund, Josefin Sköld

ANNONS