Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vill se hårdare tag mot dansk fläskkött

Publicerad 2014-05-20

Den danska fläskskräcken går vidare – och nu kräver politiker hårdare tag och större ansvar.

Samtidigt höjs röster från både vanligt folk och bönder om skärpning.

– Nej, bevare mig väl, jag skulle aldrig köpa danskt kött, säger konsumenten Inger Sjögren, 74.

Efter att ett fjärde dödsfall konstaterats i Danmark till följd av stafylokockbakterien MRSA som påträffats i nio av tio grisar i landet har ordet valfläsk fått en ny innebörd.

Griskött är en het fråga inför valet till EU-parlamentet som engagerar både väljare och politiker.

Under tisdagen rapporterade Aftonbladet att fler och fler butiker väljer att bojkotta danskt fläsk, bland dem Coop Sundby Park i Sundbyberg. Vid fläskdisken botaniserar Inger Sjögren och hon saknar inte det danska alternativet.

– Jag tycker absolut det är viktigt att köpa svenskt. Vi har så mycket bra här i Sverige och det är bara att se hur grisarna transporteras och hur trångt de får stå, säger hon.

Köper ekologiskt

Samma inställning har Maria Lindblad, 37, från Stockholm som helst köper ekologiskt kött.

– Med ekologiskt vet man att de inte har massa skit isprutat som man inte vill få i sig. Man har ju sedan långt tidigare läst om vad de gör med grisarna i Danmark.

Grisbonden Sven-Erik Johansson kämpar själv just mot användningen av antibiotika i grisuppfödning.

– Vi bestämde oss i början av 1980-talet. Det var vi bönder som bad politiker om att förbjuda användningen av antibiotika i förebyggande syfte. Vi har försökt lösa det här med avelsmetodik och har byggt unika stallar ur hanteringssynpunkt.

Sverige har redan lägst antibiotikaanvändning i Europa, men Sven-Erik Johansson vill se mer.

– Regeringen och beslutsfattarna tar inte sitt ansvar. Ta bara den offentliga upphandlingen: man skiter i kvaliteten och bryr sig bara om priset. Politiker och upphandlare inom offentliga sektorn tar inte sin uppgift på allvar. Man leker med vår hälsa.

I dag lanserade C-ledaren Annie Lööf ett nytt förslag. Partiet kräver nu att EU inför gemensamma mål för att få ned användningen av antibiotika i djurskötsel. Partiet vill se att målet ligger på samma nivå som användningen ser ut i Sverige. I dag finns det en gemensam strategi i unionen, men det är bara Sverige som lever upp till den.

Konsumenter väljer

– Man ska inte bli sjuk av den mat man äter. I dag ser vi ett antal orosmoln som vi måste ta på allvar. Dels det som sker i Danmark, men vi ser också att det finns fler sjukdomsfall under de senaste åren där man inte lyckats bota människor med infektioner eftersom de varit resistenta, säger Annie Lööf.

De bindande målen som partiet vill se ska kopplas till sanktioner som ska drabba de gårdar där reglerna inte följs. Straffet ska bland annat kunna innebära indraget jordbruksstöd.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) uppmanar konsumenter att aktivt ställa hårdare krav. Både på mellanhänder som affärer men även på kommunala kök i skolor och äldreboenden.

– Det är vi som konsumenter som gör det aktiva valet och då tycker jag man ska välja det som är nära och har hög standard. Då kommer jag för egen del fram till att välja svenskt kött.