Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Efter kritiken: Björklund lovar översyn av regler

Publicerad 2014-05-22

STÅR STILLA Utbildningsminister Jan Björklund verkar inte ha åstadkommit någonting med den svenska skolan – på sju år.

Skolverket slog fast att nazistiska Svenskarnas Parti får besöka skolor.

Beslutet fick skarp kritik och nu lovar utbildningsminister Jan Björklund (FP) att reglerna ska ses över.

– Syftet ska var att förtydliga hur rektorer ska kunna göra avgränsningar av formerna för partiernas tillträde till skolan i syfte att ge valinformation, säger han.

Nyligen beslutade Skolverket att nazistiska Svenskarnas parti ska tillåtas att besöka svenska skolor. Man hänvisade till att alla partier måste behandlas lika.

Beslutet har väckt avsky på många håll och S-ledaren Stefan Löfven har krävt att lagen skrivs om:

"Vi måste kunna göra skillnad på respekt för yttrandefriheten, och att aktivt ge nazister och antidemokratiska ideologier plattformar för att sprida sitt hat", skrev han i en debattartikel i Aftonbladet.

Björklund lovar översyn av reglerna

Tidigare i veckan ville utbildningsminister Jan Björklund inte svara på frågor i ärendet, utan hänvisade till att besked skulle komma senare.

I dag öppnar han upp för att Utbildningsdepartementet ska genomföra en översyn av reglenverken.

– Syftet är att förtydliga hur rektorer ska kunna göra avgränsningar av formerna för partiernas tillträde till skolan i syfte att ge valinformation, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett uttalande.

Han menar att det är praktiskt omöjligt om en skola, för att vara objektiv, ska ge samma plats åt alla dussintals med partier som ställer upp i valen. Björklund säger att det kan leda till att politisk debatt inför valen helt stängs ute från skolor, vilket han menar vore olyckligt.

S välkomnar beskedet - vill ha samtal

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan välkomnar Jan Björklunds besked.

– Men jag förutsätter att man då går vidare genom att bjuda in oss för att se till att skolan kan fullfölja sitt demokratiska uppdrag utan att behöva för den skull bjuda in nazister och andra antidemokrater.

Han menar att politiken har ett ansvar gentemot föräldrar, elever och det demokratiska samhället att se till att hålla rasister och andra antidemokrater kort.

– Men det har visat sig att eftersom det här handlar om tolkningar, så har det visat sig vara komplicerat. När Skolverket påpekar att de stödjer sitt beslut på grundlagen i det här tror jag var och en förstår att det här är något man ska närma sig lättvindigt.

Baylan menar att förändringar av grundlagen, om det behövs, bör göras i samförstånd över blockgränserna.

– Det bör göras genomtänkt och gärna så politiskt brett som möjligt.

Följ ämnen i artikeln