Rätt att bjuda in nazister till skolor?

Skolverket har slagit fast att nazister ska få besöka skolor.

Beslutet har fått många att uttrycka sin avsky på sociala medier.

I kvällens "20 minuter" bemöter Skolverkets chefsjurist kritiken i en debatt mot Aftonbladets Karin Pettersson.

– Det är en grundpelare i vår demokrati, alla partier måste behandlas lika, säger Jonas Nordström, på Skolverket.

Med anledning av Skolverkets beslut att tillåta nazistiska Svenskarnas parti att besöka skolor, precis som alla andra partier, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida en text där han skarpt kritiserar Skolverket och i förlängningen lagstiftningen.

– Svenska staten kommer alltså, med hjälp av skolplikten, att tvinga bland andra romska barn, och judiska barn, att möta nazister. Enligt Skolverket ska nazisterna behandlas precis som andra partier. Det är befängt. Nazisternas ideologi bygger på att vissa människor i Sverige i praktiken saknar existensberättigande, skriver han.

Han menar också att att det är farligt att vara naiv i det läget vi ser nu, när den största nazistiska mobiliseringen sedan andra världskriget äger rum.

"Måste släppa fram icke-demokratiska åsikter"

Men enligt Skolverket så måste demokratin tillåta alla partier att komma till skolor om man tillåter ett.

– Skolan har ett demokratiuppdrag som också går ut på att samverka med världen. Då ingår att släppa fram icke-demokratiska åsikter. Och vi måste acceptera åsikter vi inte gillar, säger han.

Sedan understryker han att det inte är Skolverket som bestämmer om skolor ska bjuda in nazister, det är rektorerna själva, som kan välja att inte bjuda in några partier alls.

– Vi har full förståelse för de som känner sig utsatta och inte trygga om det kommer nazister till skolan. Det är en svår fråga. Men man inte på förhand utgå från att lagbrott eller kränkningar kommer att begås. Det viktigaste är att förankra och diskutera med eleverna i förväg, säger han.

Men det här resonemanget tycker Karin Pettersson är  orimligt, eftersom nazisternas ideologi bygger på att vissa människor i Sverige i praktiken saknar människovärde.

– Om det är så att dagens regelverk gör att romska barn eller barnbarnen till de judar som flydde undan förintelsen i Raoul Wallenbergs bussar tvingas möta nazister – då är det en kränkning i sig. Då är antingen lagen eller tolkningen av lagen fel, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Missa inte debatten i "20 minuter" klockan 18