Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kurder tränger in i Europaparlamentet

Publicerad 2014-10-07

En grupp kurder tog sig in i EU-parlamentet i Bryssel i protest mot Islamiska statens framfart i Syrien.

Ett hundratal kurder har trängt in i Europaparlamentet i Bryssel för att protestera mot Islamiska statens framfart.

De överrumplade vakterna genom att i grupp springa över säkerhetsbarriärerna.

Ingen verkar ha kommit till skada vid aktionen och det ser inte heller ut att föreligga något hot mot EU-parlamentarikerna eller personalen som arbetar i byggnaden.

– Kurderna krav är att få tala med någon här om situationen i Kobane i Syrien, nära den turkiska gränsen, säger Amanda Åhall, vänsterpartiets pressekretare i parlamentet som hamnade mitt uppe i tumultet.

Startade med demonstration

Det hela startade med en kurdisk demonstration på Place du Luxembourg, torget precis framför parlamentsbyggnaden i centrala Bryssel. På en given signal sprang kurder i samlad trupp in i parlamentstbyggnaden, förbi alla säkerhetsvakter.

De bar på flaggor med olika budskap. Många hade tröjor som det stod "Kobane" på. Det är namnet på staden som de senaste veckorna stått under kraftig beskjutning från islamiska statens trupper.

”Aldrig hänt tidigare”

Belgisk polis får inte komma in i parlamentet. Intrånget hanteras därför av ett säkerhetsföretag som anlitas av parlamentet.

– Vad jag förstår har något liknande aldrig hänt tidigare, säger Amanda Åhall. Men vi känner oss inte otrygga. Allt kurderna vill är att någon lyssnar på dem. Det hela går väldigt lugnt och sansat till. Det finns inga hot.

Intrånget kommer dock garanterat att resa frågan om säkerhetsrutinerna i Europaparlamentet.

Protest spärrade Öresundsbron

Även i Malmö ägde en IS-protest rum i förmiddags.

Ett 20-tal demonstranter spärrade trafiken mot Danmark på Öresundsbron enligt Sydsvenskan. Trafiken fick ledas om under en period men i övrigt gick protesten lugnt till väga.