Lindberg häktades för flera sexbrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-26

Före detta polischefen Göran Lindberg häktas som sannolikt misstänkt för koppleri, våldtäkt och grov våldtäkt.

Enligt åklagaren har Lindberg begått ett flertal sexuella övergrepp och under flera år även sålt kvinnor till olika gruppsexträffar.

Sexhärvan kring polischefen Göran Lindberg fortsätter att växa. På fredagen hölls nya häktningsförhandlingar i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt i Flemingsberg.

Inför ett stort medieuppbåd med trängsel, blixtar och smattrande kameror ställdes Göran Lindberg inför ytterligare fem anklagelsepunkter.

Nekar till brott

Lindberg satt bakom säkerhetssalens skottsäkra glasruta tillsammans med sin advokat Karl Harling. Lindberg såg sliten ut, hängde med huvudet och var klädd i samma stickade tröja som han hade på sig vid förhandlingen den 28 januari.

Den före detta polischefen står nu anklagad för våldtäkt, grov våldtäkt, förberedelse till grov våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande.

Lindberg häktas också på sannolika skäl misstänkt för koppleri eftersom åklagaren menar att han under flera år sålt kvinnor till olika gruppsexträffar. Lindberg nekar på alla punkter.

Utredarna spanade i månader

Göran Lindberg, 63, greps i Falun den 24 januari. Han hade då försökt stämma träff med en 14-årig flicka.

Den förre länspolismästaren, som pensionerades så sent som i december, blev häktad och när historien briserade i media började en rad andra kvinnor höra av sig till polisen med anmälningar.

Före tillslaget hade utredarna haft spaning mot honom i flera månader och bland annat kartlagt hans datatrafik. Polischefen hade dykt upp i samband med en mordutredning där en hallick dödstörtat utför en balkong i en av Stockholms förorter förra sommaren. Han kunde spåras via hallickens mobiltelefon och dator.

Sammanlagt finns nu åtta kvinnor och en 14-årig flicka bland offren som fått målsägandebiträden.

Brotten Göran Lindberg misstänks för och som blivit offentliggjorda är:

Våldtäkt någon gång mellan den 20 och 24 januari 2007 i en bil parkerad i Täby kyrkby. Lindberg misstänks att genom våld och slag ha tvingat en kvinna till sexuell handling som är att jämföra med samlag.

Förberedelse till grov våldtäkt mot barn den 25 januari i Stockholm, Solna och Falun. Lindberg ska ha planerat att våldta en 14 år gammal flicka och han hade packat en väska med avancerade sexhjälpmedel och tortyrredskap. Åklagaren anser att det var väldigt nära att brottet genomfördes.

Grov våldtäkt den 31 januari 2007 i Täby. Lindberg misstänks genom misshandel och våld ha tvingat en då 17-årig kvinna till flera samlag. Han har även bundit henne med läderremmar och slagit henne i underlivet.

Våldtäkt den 8 januari 2009 i Bandhagen. Lindberg misstänks ha våldtagit en då 17 år gammal flicka. Med våld har han tvingat henne till samlag.

Våldtäkt den 12 januari 2010 i Örebro län. Lindberg misstänks bland annat ha slagit kvinnan och tagit strypgrepp på henne när hon gjort motstånd.

Flera fall av k oppleri under tiden 1 oktober 2006–30 september 2009 i bland annat Stockholm.