Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Polisen jagar den anonyme tipsaren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-25

Kanadensisk polis jagar nu identiteten på den anonyma kvinna som orsakade det stora bombintermezzot på Arlanda i dag.

– Det är ett brott att vilseleda polisen och det är ett brott att rapportera terrorism om det är en bluff, säger inspektör Marc La Porte vid den kanadensiska ridande polisen i Ontario till Aftonbladet.

Kvinnan ringde polisen från en kanadensisk mynttelefon. (OBS! Arkivbild)

Den stora insatsen på Arlanda orsakades av en anonym kvinna som ska ha ringt från en telefonkiosk till den kanadesiska polisen och sagt att 28-åringen kunde spränga planet.

Men den svenska polisen hittade ingen bomb, och efter förhöret med den gripne 28-årigen släpptes han på lördagseftermiddagen.

Piloten ville landa

TT frågade den kanadensiska polisen varför uppgifterna om sprängmedel togs på sådant stort allvar.

– Tillförlitligheten i den informationen vi fick var oklar, svarade sergeant Julie Gagnon, talesperson för Royal Canadian Mounted Police på högkvarteret i Kanadas huvudstad Ottawa.

– Men piloten beslutade att landa i Sverige utifrån de uppgifter som polisen hade. Planet hade då lämnat kanadensiskt luftrum.

Utredning pågår

Hon hade inga uppgifter att delge om den misstänkte eller tipsaren.

– Nu pågår en utredning här och om det visar sig vara en bluff kan den personen som vidarebefordrade informationen bli anklagad för allmän skada (public mischief). Och det är ett allvarligt brott, säger Julie Gagnon tlll TT.