Journalist mördad – efter tortyr

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-20

En 47-årig rysk journalist har mördas. Mannen utsattes för tortyr och avled av skadorna. En polis misstänks nu för mordet.

Journalistkollegor till den döde journalisten i den sibiriska staden Tomsk sa att 47-årige Konstantin Popov hade utsatts för tortyr. De krävde att regionens högsta polischefer ska avgå. Den federala undersökningskommissionen sa att offret hade förts till sjukhus den 4 januari med svåra skador på inre organ efter att ha misshandlats i en av polisens fylleceller. Konstantin Popov dog utan att ha vaknat upp ur sitt medvetslösa tillstånd.

Misshandlad med okänt föremål

Ordföranden för journalistfacket i Tomsk, Alexej Sevastjanov, sade att Popov hade misshandlats med ett föremål som han inte kunde identifiera. Den 26-årige polismannen Alexej Mitajev är misstänkt för den grova misshandeln. Mitajev har skilts från tjänst efter att medgett övergrepp. Han skyllde sitt handlande på stress och sin personliga situation.

"Kan hända vem som helst"

Popov var en av grundarna och utvecklingsdirektör på den regionala tidskrifts– och tidningsutgivaren Tema, vars chefredaktör Konstantin Karpatjov sade att det var osannolikt att Popov skulle ha dött på grund av sitt arbete.

– Det här kan hända vem som helst. Det visar att polisens terror riktar sig mot alla, sade han.

Ryssland president Dmitrij Medvedev sade förra månaden att de upprepade tjänstefel som begås inom poliskåren väcker folklig vrede och undergräver statens auktoritet.

ANNONS