Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hundratals flyr isländsk vulkan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-21

Södra Island skadades i natt av ett vulkanutbrott.

Över 500 människor väntar nu på att få komma tillbaka till sina hem som de lämnat.

Utbrotten har forsatt under dagen.

– Läget är oförändrat. Det har inte börjat lugna ner sig än, säger Hrafnhildur Stefánsdóttir, pressansvarig på isländska kustbevakningen, vid 14-tiden.

De första utbrotten inträffade strax före midnatt i går kväll på södra Island. Befolkningen i närheten blev inte förvarnad på något sätt.

Vanligtvis brukar utbrotten föregås av ett jordskalv.

– Vi hade ingen varning alls. Det enda var att människor började se konstiga ljussken uppe i bergen. I dag har flygplan kört över området och fotat. Därför har vi kunnat bekräfta att det har skett tolv utbrott på ett kilometerstort område, säger Rognva Valdur, kommisarie vid vid Islands civilförsvarsmyndighet.

Närmar sig glaciärerna

På morgonen fortsatte utbrotten. De inträffade mitt emellan glaciärerna Eyjafjallajökull och Myrdalsjokull.

– I natt var utbrottet inte så stort, men nu på morgonen har det blivit allt större. Risken finns att det sprider sig närmare någon av glaciärerna. Då finns stor risk för översvämning, säger Hrafnhildur Stefánsdóttir, pressansvarig på isländska kustbevakningen.

På eftermiddagen hade utbrotten inte lugnat ner sig och de evakuerade invånarna tilläts inte komma tillbaka till sina hus, annat än för att mata djuren.

– Myndigheterna sitter i möten för att bestämma vad som blir nästa steg. Det finns fortfarande risk att situationen förvärras. Det kan gå väldigt snabbt, säger

Hrafnhildur Stefánsdóttir.

Bilderna som den isländska kustbevakningen har tagit visar hur lavan rinner nedför berget.

– Det är tjock lava som rör sig långsamt, säger Hrafnhildur Stefánsdóttir.

Väntar på experter

De flesta som har evakuerats bor i byn Fljotshlid. Flera av dem bor i försvarets tillfälliga evakueringscenter som har upprättats i skolor i närheten. Ett av centren är i skolan i Hvolsvollur, ungefär fyra mil därifrån. Andra bor hos vänner och familj.

Evakueringen hade avslutats tidigt på morgonen.

Nu väntar civilförsvarsmyndigheten på forskare som kan göra en analys av situationen.

– Vi har stängt av alla vägar. Det har inte rapporterats in några skador. Utbrottet skedde där det inte bor några människor, säger Rognva Valdur, kommisarie vid det isländska civilförsvaret.

Omkring 100 personer från civilförsvaret har under natten jobbat med evakueringen. Nu ser de till att vägarna hålls stängda tills experterna kunnat säkra området.

– Översvämningarnas omfattning beror på hur stor del av glaciärerna som smälter och var det börjar smälta, säger Rognva Valdur.

Är du på plats? Vet du
mer?
Här fick vulkanen
utbrott