Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det finns hjälp att få”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-04

Depression kan vara livsfarligt

Varje år tar över tusen svenskar sitt eget liv. Det innbär att fler människor dör varje år av självmord än i trafiken.

Men det finns varningstecken och psykiatrisjuksköterskan Eva-Lii Mark säger att signalerna ska tas på allvar.

– Det är en myt att den som hotar med självmord aldrig tar sitt liv.

Antalet självmord har legat på samma nivå i Sverige de senaste tio åren. Enligt Socialstyrelsen tog 1 126 personer sitt liv under 2007. Tio år tidigare låg siffran på 1200 personer.

Planerar i detalj

Eva-Lii Mark som är enhetschef för en psykiatrimottagning inom Norra Stockholms Psykiatri säger att det viktigaste tecknet för anhöriga och närstående när någon funderar på att ta sitt liv – är att personen är nedstämd.

Personen kanske säger att han eller hon inte duger, inte orkar och kanske även säger att han eller hon tänker ta livet av sig.

– De flesta funderar någon gång på om livet är värt att leva. Men att öppet tala om att man inte orkar leva, är en tydlig varningssignal, säger hon.

Människor som upplever stora förluster kan också uppleva starka negativa känslor och en sårbarhet som gör att livet förlorar sin mening.

– Det kan vara förlusten av en partner, en nära anhörig, ett älskat djur, körkortet, jaktlicensen och så vidare.

Vanligare bland män

Män är kraftigt överrepresenterade i självmordsstatistiken. Under 2007 tog 801 män sina egna liv jämfört med 325 kvinnor.

Samtidigt är kvinnor överrepresenterade bland de som skadar sig själv och självmordsförsök.

– Män är mer drastiska och tar till mer drastiska metoder. Män söker inte heller vård för depression i samma utsträckning som kvinnor, säger Eva-Lii Mark.

Om man ser varningstecknen eller själv funderar på självmord tycker Eva-Lii Mark att man ska ta sina tankar och känslor på allvar och kontakta sin lokala öppenvårdspsykiatri eller vårdcentral.

– Det viktigaste budskapet är att det finns hjälp att få. Att ha självmordstankar är nästan alltid ett uttryck för att man är deprimerad och mot depression finns det bot.