Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Morfar förföljde och hotade egna familjen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-27

Döms till fängelse – men minns inget av det som hänt

Barnens morfar lämnade foton på familjen intill en flagga hissad på halv stång.

Han hotade familjen med våld och placerade ut föremål och lappar på tomten.

Nu har han dömts till fyra månaders fängelse.

Efter flera månader av trakasserier fick familjen i södra Sverige nog och polisanmälde barnens morfar. Hans förföljelser och hot hade då gått så långt att barnen inte kunde vara utomhus själva. Ett besöksförbud hade beviljats mot mannen – men utan resultat. Han fortsatte att ringa med hot och lämna prylar utanför familjens hus.

Vid ett tillfälle hittade familjen en porslinshund som saknade ett ben. De tolkade det som att mannen ville skada deras hund.

Lider av alkoholdemens

Några av sakerna kände familjen igen som presenter de gett till honom tidigare. De kände igen hans handstil på några av lapparna och förstod vem det var som låg bakom de otrevliga överraskningarna.

Mannen har själv hävdat att han inte minns något av det han anklagas för. Enligt hans anhöriga är det i samband med att han dricker som han tappar humöret och kommer med hoten. Enligt den rättsmedicinska undersökningen lider han av alkoholdemens. Han lider också av missbruksproblem, enligt familjen. I domen står det att han har en "alkoholrelaterad psykisk störning".

"Rädda att det börjar igen"

Straffet på fyra månader oroar familjen.

– Han fick bara fyra månader och är snart ute igen. De är rädda att det börjar igen. De hade hoppats på att han skulle få vård men den rättpsykiatriska undersökningen gav inget stöd för det, säger Svein-Erik Lindgren, familjens målsägarbiträde.

Familjen har försökt hjälpa mannen som tidigare hade ett högkvalificerat jobb och fungerade normalt.