Två miljoner är i riskzonen
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-26
Läkare utan gränser slår larm om läget i Sudan
London
Världen håller på att vakna, men läget i västra Sudan förvärras fortfarande. Två miljoner människor är i riskzonen, och hur många som dör i Darfur om ett halvår avgörs av hur mycket hjälp vi i väst skickar nu, sade Läkare utan gränser på måndagen.
- Folk kommer att dö, ingen tvekan om det. Men det finns en chans att rädda många, sade kirurgen Rowan Gillies på en presskonferens i London.
Gillies har precis kommit tillbaka efter en månads arbete för hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) i Darfurs flyktingläger. Och han är skakad över vad han sett - tonårsflickor vars liv förstörts av våldtäkter, barn som dör av enkla diarréer, äldre som i tysthet tynar bort när de ger sin andel av de otillräckliga matransonerna till yngre släktingar.
- De dör sakta av svält. Och när jag säger äldre är de inte ens speciellt gamla, de är yngre än min mamma.
Epidemier hotar
Enligt MSF är två miljoner människor i riskzonen. Det handlar om människor som flytt undan de strider och plundringar som härjat regionen sedan inbördeskriget mellan arabisk milis och en gerilla bestående av svarta afrikaner bröt ut för ett och ett halvt år sedan.
Och nu har regnsäsongen börjat, vilket innebär att epidemier lurar runt hörnet.
- Om du skulle vilja skapa grogrund för epidemier finns allt i dessa flyktingläger: trängsel, inget vatten, inget avlopp.
De flesta av sjukdomarna skulle gå att hejda, om bara resurserna fanns.
- Det är diarréer, malaria, dysenteri. Och vägen ligger nu öppen för kolera, trots att Darfur inte drabbats av kolera på 20 år, sade Gillies.
Sedan hjälporganisationerna ropat efter hjälp i ett år har västvärlden och medierna nu börjat vakna. Måndagens presskonferens i MSF:s sommarkvalmiga högkvarter i centrala London var fullsmockad med journalister från hela världen.
Mycket mer resurser krävs
Samtidigt landade ett plan från brittiska Oxfam i Nyala i södra Darfur, med vatten- och avloppssystem för ett läger med 60 000 människor.
- Denna utrustning kommer att ge dessa 60 000 rent vatten och avlopp, sade en taleskvinna för hjälporganisationen i London.
Men enligt Gillies är ett stort problem att flyktingarna levt på svältgränsen så länge att de nu inte har någon försvarsförmåga kvar.
- Nu i juli får befolkningen ungefär hälften av den hjälp de behöver. De blir undernärda - och dör.
MSF vädjar därför till FN och västvärlden att sätta in mer, mycket mer resurser nu. På så sätt kan hundratusentals, kanske miljoner människor räddas från en plågsam död i höst och vinter.
- Om inte det är ett bra skäl att göra något vet jag inte vad, sade Gillies.
Henrik Samuelsson/TT